Boli

#scadere tensiune arteriala #tensiune arteriala #alimente

5 alimente care scad tensiunea arteriala

Hipertensiunea este o afectiune comuna in zilele noastre si reprezinta cresterea peste valoarea normala a presiunii sangelui in artere. Infarctul si accidentul vascular cerebral pot fi consecinte grave ale acestei boli cardiovasculare daca nu este tratata la timp. Principalele schimbari pe care trebuie sa le faci incep din dieta zilnica, astfel ca ar trebui sa iti indrepti atentia spre alimente care scad tensiunea arteriala. Iata cum arata un top 5 al aliatilor sanatatii cardiovasculare!

Fructele si legumele reprezinta o grupa alimentara importanta in piramida alimentatiei sanatoase, astfel ca vei descoperi ca acestea se numara in toate topurile printre cele mai bune alegeri pe care le poti face intr-o dieta. Evident, acestea reprezinta aliati de baza si in tratamentul pentru tinerea sub control a presiunii arteriale.

1. Sfecla rosie, un tratament rapid pentru tensiunea mare

Sfecla rosie are un continut ridicat de nitrati, substante care, conform cercetatorilor, se transforma in organism in monoxid de azot. Acest gaz ajuta la relaxarea vaselor de sange si la mentinerea tensiunii arteriale in valori normale. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca tensiunea participantilor la studiu a scazut intr-un interval de 24 de ore dupa ce au consumat suc de sfecla rosie.

Pentru a beneficia de actiunea terapeutica a sfeclei rosii, unul dintre alimentele care scad tensiunea arteriala, introdu-o de cateva ori pe saptamana in alimentatia ta. O poti consuma cruda, coapta, fiarta ori sub forma de suc.

2. Bananele, in topul alimentelor care scad tensiunea arteriala

Delicioase si bogate in vitamine si minerale, bananele sunt ideale intr-un plan de alimentatie sanatoasa. Avand in vedere ca aceste fructe se numara printre cele mai bune surse de potasiu, ajuta si la scaderea tensiunii arteriale. Le poti consuma dimineata, adaugate in bolul cu cereale, ori pe post de gustare intre mesele principale.

3. Usturoiul scade tensiunea arteriala repede

Printre alimentele care sunt bune pentru scaderea tensiunii arteriale se numara si usturoiul. Dupa cum se stie din batrani, acesta este un remediu bun la toate, asa ca nu ar trebui sa iti lipseasca niciodata din camara.

La fel ca sfecla rosie, si usturoiul are un continut ridicat de nitrati, astfel ca reuseste cu succes sa mentina in valori normale presiunea sanguina. Daca obisnuiesti sa consumi multa sare si iti este greu sa renunti la acest ingredient, poti sa apelezi la cateva trucuri gastronomice. Este suficient sa combini usturoiul cu diferite ierburi aromate si condimente si nu vei mai simti ca preparatele tale culinare au nevoie de mai multa sare. Aceste combinatii gastronomice vor oferi mancarii savoare si aroma de neuitat.

4. Spanacul, un aliat de baza daca suferi de hipertensiune

De pe lista alimentelor bune in caz de tensiune arteriala face parte si spanacul. Acesta, la fel ca alte legume cu frunze verzi, este o sursa importanta de calciu, dar care are putin sodiu in compozitie. Introdu-l cu regularitate in alimentatia ta si vei uita de grija hipertensiunii. Il poti adauga in salate, in supe, la paste ori in alte retete de mancaruri sanatoase.

5. Fructele de padure, de nelipsit dintr-un regim alimentar pentru tensiunea arteriala

Fructele de padure sunt bogate in flavonoide, compusi despre care s-a descoperit in urma studiilor ca pot sa previna hipertensiunea si ca ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Avand in vedere ca pot fi incluse intr-o multime de combinatii culinare, afinele, zmeura si murele sunt usor de introdus in dieta zilnica. Le poti consuma alaturi de cereale, in salate de fructe ori simple. Sunt delicioase si te incarca cu energie pentru intreaga zi.

Aceste alimente pentru tensiunea arteriala sunt aliatii unei diete sanatoase, astfel ca ar trebui sa le consumi cu incredere mai des. De asemenea, pentru a mentine presiunea sangelui in valori normale, redu consumul de sare si hidrateaza-te corespunzator.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare