Boli

#omega 3 #grasime #boli cardiovasculare #grasimi #mancare #colesterol

Ajuta colesterolul bun sa creasca!

Colesterolul este o substanta inrudita cu grasimile si care are un rol important in buna functionare a organismului. In timp ce colesterolul „rau” este un factor de risc cardiovascular , colesterolul „bun” este protector pentru organism. Iata cateva reguli simple care va pot ajuta sa identificati atat grasimile „bune” cat si pe cele „rele” din farfuria voastra.

 

Hipercolesterolemia este un factor de risc major in ceea ce priveste bolile cardiovasculare. Colesterolul in exces se depune in artere si participa la formarea placii de aterom, in urma caruia survin aparitia infarctului si a arteritei. Dar, cel care se depune in acest fel este colesterolul „rau”.

Cum identificati colesterolul bun de cel rau?

Reclama in inchide in secunde

×

- O simpla recoltare de sange permite analizarea nivelului de colesterol total, atat bun cat si rau.

- Colesterolul bun, HDL, este cel care ajunge la nivelul ficatului pentru a fi eliminat.

- Colesterolul rau, LDL, este cel care se poate depune in artere, de aceea nivelul sau este foarte important.

- Colesterolul total (HDL si LDL) trebuie sa fie inferior 2,2g/l. Dintre care LDL – intre 1,3g/l si 1,6g/l in functie de diferiti factori de risc cardiovascular, iar HDL – intre 0,4g/l si 0,7g/l.

Recomandari pentru a creste colesterolul bun

Cateva masuri dietetice simple ajuta la ridicarea nivelului de colesterol daca este prea scazut. Obiectivul principal este acela de a consuma cat mai mult acizi grasi poli-nesaturati din familia omega-3. Acesti acizi se regasesc intr-o cantitate mare in uleiurile de soia, nuci si rapita. Doua linguri adaugate in supa, zilnic, sunt suficiente.

De asemenea, puteti alterna cu uleiul de masline, bogat si el in acizi grasi mono-nesaturati. Pestii grasi reprezinta de asemenea o sursa buna de omega 3 : doua portiuni de peste bogat in grasimi pe saptamana este cantitatea adecvata. Retineti ca este foarte important sa mancati somon, macro, hering, sardine, ton, renumiti ca pesti bogati in grasimi.

Cateva reguli pentru a scadea colesterolul rau

- Optati pentru grasimile de origine vegetala (ulei, margarina etc) pentru a gasti sau pentru a prepara.

- Limitati pe cat posibil consumul de grasimi animale, precum laptele, branza, lactatele, ouale si bineinteles carnea grasa.

- Consumati alimente bogate in fibre alimentare la fiecare masa: cereale, legume si fructe.

- De asemenea, practicarea regulata a unui sport intervine asupra paramentrilor metabolici: glicemia, secretia insulinei, nivelul colesterolului. Astfel, activitatea fizica influenteaza cresterea colesterolului bun.

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

  •   2008-05-20
  •   48742 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragomir

Vezi toate articolele

Articole din boli

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Cum sa ai glezne subtiri si sa scapi de retentia de apa!

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Mierea si frumusetea din antichitate pana in prezent!

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Cristian Nitescu: Procedurile de revizie la nivelul sanilor

Expertul Acasa.ro, dr. Cristian Nitescu, medic primar chirurgie plastica si estetica, doctor in stiinte medicale

Pune o intrebare