Boli

#control medical #bolnav #boala #dermatologie #soare #alunite #crema solara

Controale medicale, pentru un an sanatos

Vizita la medicul curant este obligatorie si chiar in absenta unei patologii particulare ar trebui sa aiba loc cel putin o data pe an. Acesta este referentul vostru in materie de sanatate. El pastreaza dosarul vostru medical si pe la el trebuie sa treceti ori de cate ori sunteti bolnavi. Daca vreti sau aveti nevoie sa consultati un specialist, acesta va va indrepta catre un confrate de-al sau.

 

O astfel de vizita anuala poate fi in aceeasi masura ocazia de a face un bilant sangvin, pentru a depista inainte de toate eventuale anomalii. Medicul va prescrie atunci o analiza de sange sau mai multe, pentru a depista nivelul colesterolului HDL si LDL, al trigliceridelor, al potasiului etc. O analiza de urina poate fi ceruta pentru a verifica in continuare nivelul de zahar, de exemplu, care poate sa indice riscul de diabet. Intr-o maniera generala, aceasta analiza permite verificarea rinichilor si daca acestia functioneaza normal.

Masurarea presiunii arteriale este foarte importanta, caci permite detectarea unei eventuale hipertensiuni. Trebuie descoperita imediat pentru ca o hipertensiune prelungita poate provoca numeroase tulburari cardiovasculare: ea favorizeaza deteriorarea arterelor si alaturi de alte patologii, poate antrena probleme grave precum accidentele cardiovasculare.

Aceasta masura se exprima in doua cifre: presiunea sistolica care corespunde momentului in care inima pompeaza sange in corp si presiunea distolica, momentul in care inima este in repaus. Tensiunea ideala este 12 cu 7 si se vorbeste de hipertensiune in momentul in care ea depaseste 14 cu 9.

Asadar, iata 6 controale medicale pe care este bine sa le faceti cel putin o data pe an:

 

Control dermatolog, pentru a depista melanoamele

 

Daca aveti pielea sensibila la soare, vizita la dermatolog este obligatorie, pentru ca razele ultra-violete pot declansa leziuni canceroase ale pielii. In general, leziunile se dezvolta la nivelul alunitelor, aceste mici pete maronii care se apar pe toata suprafata pielii, intr-un numar mai mare sau mai mic.

In cadrul acestui control de rutina, medicul va verifica daca alunitele isi schimba forma, textura, sau culoarea, daca au crescut rapid, daca sangereaza, dor sau s-au rupt. In cazul in care o alunita este dureroasa, dermatologul cu siguranta o va scoate pentru a o analiza. Operatia este benigna, se desfasoara in majoritatea cazurilor sub anestezie locala si nu dureaza decat cateva minute. Medicul este cel care decide daca este cazul sa extirpe alunitele sau daca trebuie supravegheate regulat.

In timpul consultului, medicul va va oferi sfaturi de prevenire. Unul dintre cele mai importante este evitarea pe cat posibil a soarelui si acoperirea unei parti mai mari din corp cu ajutorul unor haine potrivite care sa nu capteze razele luminoase. De asemenea, cu cat pielea este mai deschisa cu atat trebuie sa folositi o crema solara cu un indice mai ridicat de protectie. In orice caz, feriti-va de soare la orele cand acesta arde cu putere, mai precis intre orele 12-16.

Alte controale medicale:

 

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului