Terapii alternative

#tratamente menta #dictionar de plante #remedii naturiste #menta

DICTIONAR DE PLANTE: Menta, de la combaterea bolilor digestive si respiratorii la prevenirea depresiei si agresivitatii

Menta este una dintre cele mai folosite plante, in special in sfera digestiva. Are actiune anestezica si antiseptica la nivelul mucoasei gastrice, combate senzatia de greata si voma, imbunatateste digestia, absoarbe gazele intestinale, are efect antidiareic. Menta este utila in caz de gastrita hiperacida, colite de fermentatie, toxiinfectii, sindrom diareic, colici intestinale. Nu se utilizeaza insa sub nicio forma in caz de reflux gastro-esofagian, deoarece poate accentua simptomatologia! Nici toamna nu este de ignorat!

La nivel hepato-biliar, stimuleaza secretia si excretia de bila, detoxifica celula hepatica, fiind utila in caz de dischinezii biliare, litiaza biliara, suferinte cronice hepatice si pancreatice.

Mai putin cunoscta este actiunea benefica a mentei asupra sistemului nervos; inlatura senzatia de oboseala, stresul, alunga melancolia si depresia; uleiul volatil de menta inhiba centrii agresivitatii.

Se utilizeaza intern sub forma de:

  • infuzie – 2-3 cani/zi, se beau dupa mese, la temperatura camerei, in cantitati mici, pentru diminuarea colicilor si ameliorarea senzatiei de greata, a diareii; poate fi folosita si la gravide contra greturilor
  • ulei volatil - 2-3 picaturi de 2-3 ori/zi (pe o bucatica de zahar sau paine)
  • capsule, 1-2 capsule dupa mesele principale

Preparatele cu menta nu se utilizeaza mai mult de 15 zile consecutiv.

Cum se utilizeaza pe cale externa

In caz de infectii respiratorii, sinuzite, astm, menta se utilizeaza sub forma de:

  •  inhalatii (se adauga 5-5 picaturi in apa fierbinte sau in lampa aromoterapie), avand o actiune antiinflamatorie, antiseptica, vasodilatatoare, expectoranta
  • mentolul intra in majoritatea picaturilor nas decongestionante; NU se vor administra sub forma de picaturi de nas sau badijonari ale mucoaselor copiilor mici, pana la 7 ani.

In caz de dureri articulare, mialgii, migrene - comprese, masaj pe piept cu ulei menta (cateva picaturi diluate intr-un ulei baza) sau bai (10-15 picaturi la o cada cu apa).

Sub forma de masaj, baie generala sau baie de picioare, uleiul menta inlatura starea oboseala, are efect tonic si energizant; cateva picaturi de ulei menta aplicate pe tample si ceafa poate ameliora durerea cap si migrena.

Atentie! Uleiul de menta nu se adminstreaza intern la femeile insarcinate; extern, uleiul de menta nu se foloseste pe pielea bebelusilor si copiilor mici; nu se foloseste niciodata nediluat!

Sursa foto: medisite.fr

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare