Dieta si nutritie

#sezonul rece #dieta #alimentatie #alimente #iarna

Top 5 alimente recomandate in sezonul rece

Toate legumele si fructele care ne-au bucurat in vara, precum rosiile, castravetii, si fructele de padure au facut loc celor specifice sezonului rece. Alimentele pe care le gasim acum in culorile si cu gusturile toamnei sunt menite sa ne ajute sa trecem mai usor si mai sanatos prin perioada friguroasa. Iata care sunt cele mai recomandate alimente, ideal de consumat toamna si iarna pentru a ne asigura zilnic aportul nutritiv necesar.

1. Citricele

Chiar daca nu sunt fructe autohtone, portocalele, mandarinele, clementinele, pomelo sau grepfrutul sunt surse bogate in vitamina C si vitamina A. Cu ajutorul lor poti tine la distanta virozele de sezon si iti poti hidrata corespunzator pielea ce are de suferit din cauza temperaturilor scazute. Mai mult, acestea iti ajuta sistemul digestiv datorita concentratiei ridicate de fibre. Consumate zilnic, pe langa fructele romanesti de sezon, precum merele, perele, prunele si strugurii, iti vei asigura doza necesara de vitamine si fibre pentru a putea trece usor prin perioada friguroasa.

Lamaia

Nu trebuie sa renunti la lamai in sezonul rece. Chiar daca vara a fost perioada limonadei indulcita cu miere si aromatizata cu menta sau busuioc, pe timp de toamna si iarna, lamaia poate ramane in continuare un aliment de baza. O poti folosi sa faci ceai exclusiv din ea sau o poti adauga in alte ceaiuri, cum ar fi cel de tei, catina sau de ghimbir.

2. Radacinoasele

Fiind sezonul rece, avem tendinta de a consuma alimente calde. In preparate ca supe clare, supe creme, ciorbe sau tocanite, radacinoasele sunt extrem de gustoase si se numara printre principalele alimente ale sezonului de toamna-iarna. Morcovul, telina, pastarnacul, sfecla se pot prepara, insa, si ca salata de cruditati, aceasta fiind considerata o mancare plina de vitamine si minerale.

Cartoful dulce

Bogat in betacaroten, care este un antioxidant puternic, poate fi consumat ca supa crema, piure sau preparat la cuptor. Acesta ofera organismului vitamine si minerale ce il ajuta sa se mentina sanatos si puternic, mai ales in aceasta perioada.

3. Usturoiul

Un aliment extrem de sanatos datorita proprietatilor sale antibacteriene. Ajutand in preventia bolilor cardiovasculare sau a celor de ordin digestiv, consumat cu regularitate, crud sau preparat, usturoiul este un aliat de nadejde in lupta cu raceala sau gripa. Astfel, ar fi ideal sa fie inclus in alimentatia zilnica, in special in sezonul rece.

4. Leguminoasele

Unele dintre cele mai vechi plante cultivate, leguminoasele sunt considerate surse importante de energie, datorita continutului lor bogat de proteine. Mazarea, fasolea, nautul, lintea si soia sunt cateva dintre cele mai cunoscute leguminoase ce pot fi consumate atat proaspete, cat si uscate. Usor de preparat, gustoase si cu un continut scazut de grasimi, leguminoasele au castigat in popularitate deoarece nu ingrasa, avand o densitate nutritiva mare, dar putine calorii.

5. Iaurtul

Mai multe studii de specialitate au aratat ca probioticele care se gasesc in produsele lactate, in deosebi in iaurt, sustin sistemul imunitar si asigura un echilibru al florei intestinale. Printre alimentele care contin probiotice se numara si alimentele murate, precum varza sau castravetii.

Sanatatea se vede!

In perioada rece trebuie sa acorzi o atentie sporita si aspectului tau fizic. Din cauza temperaturilor scazute pielea, tenul si parul se usuca. Ca urmare, daca adaugi dietei tale zilnice si alte produse pentru sanatate, cum ar fi creme, uleiuri sau suplimente alimentare, te asiguri ca vei arata la fel de bine precum te simti. Astfel de produse se pot gasi cu usurinta in mediul online, pe site-uri de specialitate, precum health-shop.com sau in magazinele fizice de tip plafar.

Dieta de toamna-iarna este ceva mai speciala, deoarece organismul are nevoie de mai multa ajutor pentru a putea face fata cu brio temperaturilor scazute si virusilor. Astfel, pentru a satisface nevoile energetice zilnice ale organismului, dieta ideala pentru perioada rece trebuie sa fie alcatuita din alimente cu un continut scazut in grasimi, dar cu suficiente proteine, carbohidrati si fibre, pe langa cantitatile ridicate de vitamine si minerale.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului