Dieta si nutritie

#slabire sanatoasa # metode slabit #sfaturi slabit #cura de slabire

Cum sa slabesti sanatos. 12 sfaturi utile pentru a-ti intra rapid in forma

 

Internetul este plin de „cure de slabire”. Care mai de care promit scaderi spectaculoase in greutate, insa intrebarea care se pune este: cat de sanatoase sunt aceste diete? Pentru ca slabitul presupune un stres la nivelul intregului organism. Se poate, totusi, slabi sanatos?

Specialisti din cadrul sistemului de asistenta medicala de stat din Regatul Unit au creionat o serie de sfaturi cu privire la pierderea in greutate intr-un mod sanatos, fara ca ulterior sa te ingrasi la loc.

Nu sari peste micul dejun

Suntem tentati ca la micul dejun sa bem o cafea si atat. Omiterea unei mese principale nu este insa o solutie. Practic, sarind peste micul dejun nu faci decat sa omiti portia de nutrienti necesari pentru a functiona normal pe parcursul zilei. Mai mult, sunt sanse mari ca pe parcursul zilei sa fii tentata sa tot iei mici gustari pentru a-ti astampara foamea.

Stabileste-ti un program regulat de masa

Specialistii recomanda trei mese principale si doua gustari. Regula e ca intre mese sa fie in jur de trei ore si de preferat ar fi sa nu se mai consume nimic dupa ora 19.00. Daca manci la ore regulate pe parcursul zilei caloriile vor fi arse intr-un ritm mai rapid. In plus, astfel este redusa tentatia de a gusta din alimentele bogate in grasimi si in zahar.

Mananca multe fructe si legume

Fructele si legumele proaspete contin putine calorii si grasimi si sunt bogate in fibre, adica cele trei elemente necesare pentru a slabi. In plus, contin multe vitamine si minerale.

Misca-te cat mai mult

Ca sa slabesti este foarte important sa inlocuiesti sedentarismul cu miscarea. Trebuie sa fii activa, iar acest lucru iti va aduce o multime de beneficii. Exercitiile fizice ajuta la arderea excesului de calorii care nu pot fi pierdute doar prin dieta. Gaseste acea activitate fizica pe placul tau, care sa ti se potriveasca si pe care o pot include cu usurinta in rutina zilnica.

Bea multa apa

Oamenii confunda uneori setea cu foamea si ajung sa manance cand, de fapt, nu au nevoie decat de un pahar cu apa.

Alege alimentele bogate in fibre

Alimentele care contin fibre te ajuta sa te simti satul. In felul acesta, vei manca mai putin si vei pierde in greutate. Multe dintre fructe si legume, dar si ovazul, painea integrala, orezul brun, pastele, fasolea, mazarea si lintea contin fibre.

Citeste cu atentie etichetele produselor

Chiar si produsele pe care la prima vedere le-am putea considera sanatoase sunt sanse mari sa fie pline de zaharuri sau de grasimi. Citeste cu atentie eticheta alimentelor si descifreaza informatiile prezentate. Numarul de calorii ale unui aliment, spre exemplu, te va ajuta sa-ti dai seama daca de incadreaza in cantitatea zilnica pe care ai stabilit-o.

Alege farfurii mici la masa

Creierul poate fi pacalit. Una este sa iti umpli o farfurie mare si una este sa iti pui mancarea intr-un mica. Vizual, impactul este acelasi pentru creier, in schimb, cantitatea de mancare este mult mai mica. Potrivit studiilor, dureaza aproximativ 20 de minute ca stomacul sa ii transmita creierului ca este plin, asa ca mananca incet si opreste-te inainte de a avea senzatia de plin.

Mananca tot ceea ce iti place

Privarea tocmai de acele alimente care iti fac placere nu va crea decat frustrare si o dorinta de a abandona rapid „dieta”. Asa ca mananca tot ce iti place. Evident, in cantitati mici, insa evita sa „ramani cu gandul” la o prajitura sau la o portie de cartofi prajiti. Nu sunt alegerile cele mai bune daca vrei sa slabesti, insa ocazional pot fi consumate, cu conditia sa ramai in limita zilnica a caloriilor.

Nu tine prin preajma alimente pe care n-ai vrea sa le consumi

Ai decis sa nu mai mananci atat de des ciocolata sau sa nu mai bei sucuri dulci? Scapa rapid de ele din preajma ta. E bine sa nu le ai la indemana pentru a nu reprezenta o tentatie. Incearca sa gasesti alternative sanatoase la ele, cum ar fi fructe, prajituri cu ovaz, floricele nesarate si suc de fructe.

Consuma cat mai putin alcool

Un pahar de vin poate sa contina mai multe calorii decat o bucata de ciocolata. In timp, cantitatile mari de alcool pot contribui cu usurinta la cresterea in greutate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare