Dieta si nutritie

#cafea #cafeina #viciu #beneficiu #organe #boala

Cafeaua, viciu sau beneficiu?

Cunoscuta de foarte multe secole, cafeaua este o bautura care a creat si creeaza in continuare controverse multiple. Induce dependenta? Protejeaza organismul de anumite boli? Care este pana la urma realitatea?

 

Un elixir plin de savoare

Medicina contemporana a confirmat proprietatile farmacologice care provin din cafeina, substanta de baza a cafelei. Pe langa gustul sau placut, cafeaua a fost recunoscuta pentru o serie de proprietati terapeutice :

- Atenueaza senzatia de foame si constituie un ajutor util in regimurile de slabit.

- Stimuleaza gandirea si memoria.

- Accelereaza activitatea cerebrala.

- Limpezeste ideile.

- Diminueaza oboseala, fara a perturba modul de a gandi.

- Actiunea cafelei asupra principalelor organe

Creier. Cafeina actioneaza asupra circulatiei cerebrale, prelungind starea de vigilenta, intarziind aparitia simptomelor de oboseala in special in cazul indatoririlor intelectuale sau repetitive. Aceasta previne migrenele si diminueaza intensitatea crizelor prin actiunea sa asupra creierului.

Inima. Un consum normal de cafea (in jur de 4 cesti repartizate pe durata intregii zile) nu modifica nici functiile cardio-vasculare, nici ritmul cardiac si nici presiunea arteriala. Totusi, anumite boli cardiace pot induce la renuntarea consumului de cafea.

Ficatul. Cafeaua stimuleaza anumite activitati enzimatice si prin aceasta influenteaza si efectele anumitor medicamente.

Muschii. Efectele sunt variabile in functie de persoana si tipul de activitate fizica . Cafeina excita sistemul nervos central, creste rezistenta intarziind aparitia senzatiilor de oboseala. Aceasta faciliteaza activitatile care necesita o coordonare complexa, ca sofatul autoturismelor sau utilizarea masinilor industriale, de exemplu.

Plamanii. Cafeina previne crizele de astm prin actiunea sa bronho-dilatatoare. Dar, praful cafelei verzi poate de asemenea sa cauzeze reactii alergice, cutanate sau respiratorii.

Rinichii. Cafeina are o actiune diuretica si faciliteaza tranzitul intestinal.

Pancreasul. Cafeaua creste secretia externa a pancreasului. Un consum moderat nu este contraindicat diabeticilor, decat daca produce o stare de nervozitate sau de anxietate care sa deregleze indicele glicemic.

Atentie! Chiar si in perioada sarcinii, cafeaua nu modifica conditiile fiziologice. Acesta nu constituie un pericol pentru copilul hranit la san. Totusi, este recomandat sa se limiteze consumul la maximum doua cesti de cafea pe zi.

Cafeaua, o reputatie... prea neagra?

Consumata in cantitate prea mare, se poate spune despre cafea ca este nociva, fiind asociata cu tutunul. Cancerigena, daunatoare pentru inima si „dura” pentru stomac, cafeaua sufera de o reputatie „cam neagra” in materie de sanatate, insa un pic cam departe de realitate.

Daca se consuma in cantitati foarte mari, chiar si de catre o persoana sanatoasa poate provoca efecte nedorite precum insomnia, crize de anxietate, atacuri de panica , depresie, tremuraturi, ameteala, dureri de cap etc. De asemenea, cafeaua consumata in exces poate creste nivelul de colesterol din sange, ca urmare a existentei a doua substante (kahweol si cafestrol) din ulei.

Din pacate, consumul zilnic a unei cantitati mari poate creea dependenta, iar renuntarea la acesta provoaca simptome asemanatoare sevrajului: nervozitate, greata, durere de cap etc.

Cercetatorii „au dat verdictul”!

La fel ca pentru majoritatea alimentelor pe care le consumam in viata cotidiana si in ceea ce priveste cafeaua ne punem adesea intrebarea daca este realmente benefica pentru sanatate. De-a lungul anilor, au fost realizate mii de studii despre efectele cafelei asupra sanatatii organismului uman. Printre ultimele, se incadreaza si studiul publicat pe 17 iunie 2008 in „Annals of Internal Medicine” (una dintre cele mai mari cercetari realizate vreodata) in urma caruia s-a demonstrat ca daca bei cafea intr-o cantitate moderata, pana la 4 cesti de cafea pe zi, se pot reduce riscurile de deces in general, cafeaua contribuind totodata la lupta impotriva maladiilor cardiace, in special in cazul femeilor.

In acest sens, o echipa de cercetatori dirijati de catre Dr Esther Lopez-Garcia, profesor adjunct de medicina preventiva in cadrul Universitatii autonome din Madrid, Spania, au urmarit peste 86.000 de femei si aproximativ 42.000 de barbati, angajati in domeniul sanitar (infirmiere, medici veterinari , farmacisti etc). Acestia au fost interogati cu privire la obiceiurile cotidiene, in special consumul de cafea, urmarind cu precadere rata de mortalitate in aceste doua grupuri. Cercetatorii au vrut sa stie daca exista o legatura intre consumul de cafea si deces.

Verdictul! S-a descoperit ca iubitorii de cafea traiesc mai mult fata de cei care nu gusta din acest „deliciu negru”. Aceasta constatare a fost remarcata indeosebi in cazul femeilor: cele care au baut in jur de 2-3 cesti de cafea pe zi prezentau un risc cu 25% mai scazut in ceea ce priveste decesul cauzat de o boala cardio-vasculara.

Efectele... abuzului de cafea


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare