Dieta si nutritie

#alimente #alimentatie #castane #beneficii castane

Beneficiile consumului de castane

Sarace in calorii, dar bogate in vitamine si minerale, castanele sunt alimente-vedeta in sezonul rece. In acelasi timp, crude sau coapte, castanele sunt ideale ca aperitiv sau gustare la mesele festive. Afla mai jos care sunt beneficiile castanelor si cum sa le consumi!


Castanele imbunatatesc sistemul digestiv

Castanele sunt bogate in fibre alimentare, extrem de benefice pentru sistemul digestiv. Aceste fibre sunt de doua tipuri, solubile si insolubile. Fibrele solubile sunt absorbite de apa si capata consistenta unui gel odata ajunse in intestine. Acest tip de fibre reduce colesterolul si echilibreaza nivelul de zahar din sange.

Fibrele insolubile previn constipatia si riscul de complicatii intestinale. 90 de grame castane contin 4 grame de fibre sub forma insolubila.

Castanele ofera energie

Cele mai multe tipuri de nuci sunt sarace in carbohidrati, fiind adesea recomandate in curele de slabire. In schimb, castanele contin cantitati mai mari de carbohidrati, peste 45 de grame la o portie de 90 de grame.

Carbohidratii sunt necesari pentru organismul uman caruia ii ofera enegie. Cei din castane sunt complecsi si, spre deosebire de carbohidratii simpli, acestia sunt digerati mai lent, ceea ce ofera organismului energie de lunga durata.
 

Castanele imbunatatesc functionarea creierului

Vitaminele din complexul B ajuta la productia de celule rosii, metabolizeaza in energie proteinele, carbohidratii si grasimile, stimuleaza sanatatea pielii si functiile cerebrale. Castanele contin cantitati importante de vitamine B. O portie de 90 de grame de castane ofera organismului peste 20% din doza zilnica recomandata de vitamina B6, acid folic, thiamina (B1) si riboflavina (B2).
 

Castanele reduc riscul de aparitie a bolilor

Castanele sunt bogate in mangan, un antioxidant puternic care reduce efectele nocive ale radicalilor liberi din organism. In plus, protejeaza organismul de cancer si afectiuni cardiace. Manganul joaca si un rol esential in procesul de imbatranire, previne cheagurile de sange si ajuta la productia de tesuturi noi. O portie de 90 de grame de castane contine peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de mangan.
 

Castanele intaresc oasele

Cuprul este un mineral care intareste sistemul osos, ajuta la formarea de celule rosii si stimuleaza sistemul imunitar. O portie de 90 de grame de castane contine peste 20% din cantitatea zilnica recomandata de cupru.

Sursa foto: tcpermaculture.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare