Dieta si nutritie

Atentie, la grasimi si prajeli!

In general, in perioada sarbatorilor stomacul este puternic „agresat” din cauza mancarurilor grele, bogate in grasimi. O alimentatie bogata in condimente, alcool si grasime prajita irita tubul digestiv , excita secretia stomacului, congestioneaza mucoasa si favorizeaza aparitia unei inflamatii locale.

 

De asemenea, alimentele insuficient faramitate vor avea tendinta sa stagneze in stomac mai mult decat este normal, devenind astfel iritante. De asemenea, obiceiul de a manca fierbinte sau prea rece supune stomacul la actiunea repetata a unei temperaturi nepotrivite.

Boala ulceroasa este suferinta cronica a tubului digestiv, mai frecventa la barbati, caracterizata prin aparitia unor ulceratii pe mucoasa digestiva la nivelul duodenalului, al stomacului, foarte rar la nivelul esofagului sau la alt nivel al tubului digestiv. Ulcerul apare cand, din diverse cauze, factorii de agresiune ii depasesc pe cei de aparare.

Alcoolul, extrem de periculos

Dintre factorii alimentari care produc mai des o gastrita, alcoolul este cel mai daunator. Efectul lui, pe langa stimularea secretiei gastrice acide si congestionarea mucoasei gastrice, este si direct, lezand mucoasa care este destul de sensibila.

Alti factorii responsabili de producerea ulcerului sunt agresiunea acida, scaderea protectiei mucoasei digestive, factori ereditari, mese neregulate, pregatirea culinara defectuoasa - rantasuri, prajeli, condimentare excesiva, abuz de cafea si tutun, abuz de medicamente ulcerogene (aspirina, fenilbutazona, corticoizi), oboseala, stresul.

Durerea epigastrica apare de cele mai multe ori sub forma unei arsuri sau unei torsiuni reprezinta cel mai important simptom. Este o durere cu doua caracteristici principale: apare dupa mese (la 1/2-1 ora in ulcerul gastric si la 2-3 ore in cel duodenal), uneori pe stomacul gol sau sub forma de foame dureroasa, inclusiv noaptea, intre miezul noptii si ora 3 dimineata. Durerea se calmeaza in repaus, dupa medicatie alcalina, la caldura, dupa varsaturi . Acestea sunt spontane sau uneori si le provoaca bolnavii insisi, pentru a-si ameliora durerea.

Asa ca, daca stiti ca suferiti de afectiuni ale stomacului sau ca sunteti mai sensibili trebuie sa aveti mare grija la alimentatia din zilele acestea pentru a nu fi nevoiti sa ajungeti la spital.

 

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare