Dieta si nutritie

#exces alimentar #indigestie # afectiuni cardiovasculare #digestie usoara

Alimente pe care sa le consumi dupa un exces culinar

Consumul in exces de alimente grase, sarate sau dulci poate avea un impact negativ asupra sanatatii organismului uman. In timpul procesarii acestor alimente, organismul incearca sa reduca si efectele nocive ale radicalilor liberi, responsabili de numeroase afectiuni severe.

Radicalii liberi din alimente ataca celulele organismului si favorizeaza aparitia afectiunilor cardiovasculare , diabetului sau cancerului. Cu cat mancam mai mult, cu atat producem mai multi radicali liberi care distrug tesuturile.

Exista insa si o veste buna. Sunt anumite alimente care lupta impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi si care protejeaza astfel organismul.

Iata ce poti consuma:
 

Suc de portocale


Flavonoidele, antioxidanti puternici care se gasesc in sucul de portocale, reduce efectele negative asupra inimii ale mancarurilor bogate in calorii si grasimi. Persoanele care consuma la micul dejun un pahar cu suc de portocale au in organism un nivel mai scazut de radicali liberi si alte substante inflamatorii. Acesti factori sunt asociati cu riscul crescut de afectiuni cardiovasculare .
 

Fructe


Daca ai exagerat la mesele alaturi de prieteni sau familie, incearca ca a doua zi sa consumi cat mai multe fructe. Alege fructe cu un continut ridicat de antioxidanti, precum fructele de padure, strugurii, kiwi sau ciresele. Aceste fructe diminueaza efectele nocive ale radicalilor liberi periculosi care apar de obicei dupa o masa copioasa, bogata in alimente grase.

Consumul indelungat de alimente care nu contin antioxidanti poate avea efectele periculoase asupra organismului, pe termen lung.
 

Otet


O singura lingurita de otet, stropita pe deasupra unei salate, poate echilibra nivelul de zahar din organism. De obicei, dupa o masa imbelsugata, nivelul de zahar din sange creste. Este astfel important sa tii sub control zaharul din organism.

Nivelul marit de zahar din sange duce la cresterea apetitului alimentar, ceea ce poate avea efecte nocive asupra organismului si starii de bine. Excesul de zahar este insa o problema severa pentru persoanele care sufera de diabet. In timp, excesul de glucoza duce la distrugerea tesuturilor.
 

Vin


Antioxidantii din vinul rosu reduc impactul negativ asupra organismului al alimentelor bogate in grasimi, saruri si zaharuri. De asemenea, vinul rosu reduce efectele radicalilor liberi, care sunt in stransa legatura cu afectiunile cardiace.

Vinul rosu poate fi folosit in bucatarie, la prepararea anumitor feluri de mancare, sau poate fi consumat ca atare, dupa masa. Ai grija insa la cantitati. Cantitatea recomandata zilnica pentru femei este de un pahar, iar pentru barbati doua pahare.
 

Condimente


Condimentele adaugate in diverse preparate culinare pot reduce efectele negative ale mesele copioase, cu multe alimente grase. Condimentele reduc nivelul de colesterol din sange si echilibreaza productia de insulina. De asemenea, condimentele reduc absorbtia de grasimi, iar antioxidantii protejeaza organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Pentru a beneficia de efectele pozitive ale condimentelor foloseste-le la prepararea salatelor, fripturilor sau deserturilor. Consuma rozmarin, oregano, busuioc, scortisoara, piper negru, cuisoare, usturoi, paprika sau turmeric .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare