Dieta si nutritie

#alimente #intoxicatie #otravire

Alimente care te pot otravi

Ciocolata, pestele, ciupercile sau ciresele sunt alimente pe care le consumam de placere, in cantitati mari. Aceste alimente contin insa toxine daunatoare organismului uman, care pot duce la otravire . Greata, voma, durerile abdominale sau diareea sunt cele mai frecvente simptome in caz de otravire.

 

Ce este otravirea cu alimente
 

Otravirea cu alimente este o problema neplacuta de sanatate care este cauzata de ingerarea de produse contaminate. Otravirea poate aparea si atunci cand sunt consumate alimente care contin bacterii si toxine, care sunt substante otravitoare.

De asemenea, otravirea poate aparea si in cazul consumului de alimente, fructe sau legume care contin anumite substante otravitoare. Alimentele care au fost gatite intr-un mod precar sau care au fost depozitate in medii insalubure pot duce la otravire.
 

Cauzele otravirii cu alimente
 

Otravirea poate afecta o persoana sau un grup de persoane care au mancat alimente contaminate . Bacteriile pot ajunge pe alimente in mai multe feluri.

Otravirea cu alimente poate aparea dupa consumul:

  • alimentelor pregatite in mod necorespunzator
  • alimentelor care nu au fost spalate
  • lactatelor si sosurilor cu maioneza care au stat in frigider o perioada lunga de timp
  • alimentelor decongelate necorespunzator
  • pestelui si scoicilor negatite
  • fructelor si legumelor nespalate
  • carnii si oualor negatite
  • apei contaminate.


De asemenea otravirea cu alimente poate fi cauzata si de botulism, holera, bacteria E.Coli, stafiloculul auriu sau salmonela.

Copiii si persoanele in varsta prezinta un risc mai mare de otravire cu alimente. De asemenea, persoanele care sufera de afectiuni renale, diabet sau care au un sistem imunitar slabit sunt mai sensible in contact cu alimente contaminate sau care contin anumite toxine.
 

Simptomele otravirii cu alimente
 

Simptomele otravirii cu alimente variaza in functie de toxinele si cantitatea ingerata. Aceste simptome pot aparea rapid, in cel mult 30 de minute, sau mai incet, agravandu-se in decurs de cateva zile. Simptomele otravirii cu alimente sunt:

  • greata
  • voma
  • diaree
  • dureri abdominale
  • febra si frisoane
  • dureri de cap
  • lipsa apetitului
  • dureri muscaulare
  • ameteala.


Greata, voma si diareea sunt simptome pe care le experimenteaza toate persoanele care sunt otravite cu alimente. Lichidele eliminate prin voma si diaree sunt greu inlocuit, asfel incat apare deshidratarea. Pacientul intoxicat trebuie sa consume astfel cantitati importante de lichide.
 

Cand sa mergi la medic
 

Cu o dieta bazata pe multe lichide si odihna, cele mai multe probeleme cauzate de otravirea cu alimente se rezolva in cel mult 24 de ore. Exista insa cazuri cand trebuie sa mergi de urgenta la medicul de specialitate.

Trebuie sa mergi la medic daca:

  • greata, voma si diareea dureaza de mai mutl de 2 zile
  • persoana bolnava este un copil mai mic de 3 ani
  • durerile abdominale sunt asociate cu febra
  • simptomele au aparut la revenira dupa o calatorie in tari straine
  • persoana bolnava nu isi revine dupa 2- 3 zile
  • persoana bolnava sufera de SIDA, cancer, boli renale
  • persoana bolnava este insarcinata
  • tenul sau ochii se ingalbenesc
  • persoana bolnava vomita sange
  • urina este inshisa la culoare.

 

Cum tratam otravirea cu alimente
 

Recuperarea dupa otravirea cu alimente intervine in cel mult 2 zile. In aceasta perioada, persoana bolnava trebuie sa consume cat mai multe lichide. De asemenea, este indicata evitarea alimentelor solide si a lactatelor care pot inrautati situatia.

Persoana intoxicata trebuie sa evite cafeaua, bauturile cofeinizate si carbogazoase. Daca in decurs de doua zile simptomele persista sau se inrautatesc mergi de urgenta la medicul de specialitate.
 

Alimente care pot otravi
 

Printre alimentele otravitoare pe care le consumam zilnic se numara:

  • ciupercile
  • pestele
  • boabele de soc
  • uleiul de ricin
  • migdalele
  • ciresele
  • merele
  • rubarba
  • rosiile
  • cartofii
  • chilli
  • sarea
  • zaharul
  • faina
  • porumbul
  • laptele pasteurizat
  • carnea
  • orzul
  • branza
  • ciocolata
  • bauturile alcoolice.
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.