Dieta si nutritie

#sanatate #craciun #sfaturi #sarbatori #masa de craciun

5 ponturi sa te bucuri de masa de sarbatori fara sa ti se faca rau

Aperitivele apetisante, fripturile suculente, deserturile decadente si vinul rosu reprezinta ingredientele unui Craciun de vis pentru multe persoane. Insa, in aceasta perioada a anului, intoxicatiile alimentare si indigestiile sunt dusmanii care ii asteapta pe cei care nu au invatat lectia moderatiei. Descopera mai jos cum sa te bucuri de sarbatori de iarna fara probleme!


1 Ia micul dejun.

In ziua de Craciun, chiar daca agitatia si pregatirile de ultima ora te solicita la maximum, nu sari peste micul dejun. Este cea mai importanta masa a zilei, ofera energia de care ai nevoie in prima parte a zilei si te tine la distanta de gustarile nesanatoase.

Astfel, primul lucru pe care sa il faci in dimineata de Craciun este sa consumi fructe, legume, oua sau nuci. Aceste alimente sunt satioase, contin multe proteine si iti vor alunga imediat foamea.


2 Hidrateaza-te.

Apa este vitala pentru pentru digestie si metabolism, transporta nutrienti importanti si oxigen catre toate celulele organismului si il ajuta sa se racoreasca prin transpiratie. Cu alte cuvinte, apa este esentiala pentru o sanatate de fier si o stare de bine.

In sezonul sarbatorilor de iarna, apa este cu atat mai importanta deoarece tendinta de a consuma mai multe bauturi alcoolice si alimente grase este mai mare. Este astfel foarte important ca la fiecare ora sa consumi cel putin un pahar cu apa.


3 Consuma alimentele cu moderatie.

Moderatia este cuvantul cheie in perioada sarbatorilor de iarna. Chiar daca ai mai auzit acest sfat de nenumarate ori, este esential sa nu exagerezi cu alimentele si gustarile festive. Riscul de indigestii si intoxicatii alimentare este mai crescut in aceasta perioada, cand masa de sarbatoare este compusa din alimente grase, sarate, dulci si mult alcool.


4 Consuma alcool cu responsabilitate.

Pentru foarte multe persoane, sarbatorile de iarna sunt sinonime cu vinul si sampania. Chiar daca un pahar de vin rosu are numeroase beneficii pentru sanatate, incearca sa nu exagerezi. Alcoolul in exces favorizeaza aparitia kilogramelor in plus si baloneaza.


5 Spala-te pe maini.

Intotdeauna spala-te pe maini cu apa calda si sapun inainte si dupa ce manipulezi mancare, in special carne cruda. De asemenea, nu uita de acest obicei nici dupa ce mergi la toaleta, atingi cosul de gunoi sau animalele de companie. In aceasta perioada a anului, bacteriile se transmit rapid prin intermediul alimentelor, suprafetelor contaminate si ustensilelor de bucatarie.

Sursa foto: Livestrong.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului