Boli

#boli rare #sindromul proteus #oameni elefanti

Sindromul Proteus, boala care transforma oamenii in elefanti

Sindromul Proteus este o boala rara, ce determina devoltarea anormala a oaselor si a tesuturilor inca din faza intrauterina. Astfel ca persoanele care sufera de aceasta afectiune ajung sa aiba un cap imens, dar si maini si picioare gigantice. In prezent, peste 500 de oameni traiesc cu aceasta afectiune, numita popular "boala oamenilor elefant".


Joseph Merrick, primul caz descoperit

Prima persoana descoperita cu aceasta afectiune si prezentata public a fost Joseph Merrick, care a trait intre anii 1862-1890. Acesta avea sa uimeasca lumea intreaga prin infatisarea sa extrem de ciudata.

Joseph avea un corp extrem de deformat, cu bratul si mana dreapta vizibil mai mari decat stanga. De asemenea, femurul sau drept si coloana erau foarte curbate, fapt ce il impiedica pe acesta sa mearga normal.

Dezvoltarea anormala a lui Joseph a uimit cercetatorii din intreaga lume, care au incercat sa descopere care a fost cauza acestei ciudate boli.

Merrick a murit la doar 28 de ani, deoarece s-a asfixiat in timpul somnului. Medicul si prietenul sau, chirurgul Sir Frederick Treves, a sustinut insa dintotdeauna ca Joseph avea gatul dislocat din cauza greutatii sale.

Scheletul lui Joseph Merrick a fost expus la Spitalul Regesc din Londra, in Whitechapel. Oamenii de stiinta au reusit sa extraga ADN-ul din oasele acestuia si spera sa gaseasca un leac pentru aceasta boala.


Cazuri noi si in prezent: tanarul Robet are 74 de operatii si 2,5 m inaltime

Un alt caz care a uimit intreaga lume este si cel al tanarului Robert Smith, din Marea Britanie. Acesta are doar 24 de ani si a suferit pana acum 74 de operatii, care nu au avut insa niciun rezultat. Din cauza bolii, Robert a ajuns sa aiba 2,5 metri inaltime si, la 24 de ani, arata ca o persoana de 50 de ani. Din pacate insa, oasele tanarului continua sa creasca vertiginos.


Sain Mumtaz sufera de o forma atipica de Proteus


Sain Mumtaz este un tanar pakistanez in varsta de 22 de ani, care sufera de acelasi sindrom Proteus, insa el e usor diferit de celalte cazuri, deoarece deformarile fetei si ale craniului sau sunt simetrice.

Sain a fost destul de usor acceptat de comunitatea in care locuieste si este considerat de localnici "prietenul nostru urias". Totusi, Sain este extrem de trist, deoarece nu reuseste sa isi gaseasca o partenera care sa il accepte cu aceasta infatisare inspaimantatoare.


Huang Chuncai, cel mai socant caz

Cel mai socant caz al sindromului Proteus a fost cel al tanarului chinez Huang Chuncai, care, pe langa malformatiile osoase, s-a ales si cu o tumoare imensa de 23 de kilograme, care practic l-a transformat intr-un monstru.

Huang a fost diagnosticat cu boala omului-elefant la varsta de 4 ani, iar din cauza infatisarii sale monstruoase el a fost nevoit sa renunte la scoala inca de la varsta de 10 ani, cand s-a refugiat la ferma pe care o detine familia sa.

Deoarece nu are o stare financiara tocmai buna, malformatia lui Huang a crescut si mai mult, desfigurandu-i fata in totalitate.




Sursa foto: kanald.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare