Boli

#halucinatii #boli ciudate #Sindromul "Alice in Tara Minunilor"

Sindromul "Alice in Tara Minunilor", boala ciudata care deformeaza realitatea

O tanara din Marea Britanie in varsta de 24 de ani sufera de o boala cumplita, care i-a afectat intreaga viata. Ea a fost diagnosticata inca din primii ani de viata cu sindromul "Alice in Tara Minunilor", o afectiune din cauza careia are impresia ca toate lucrurile din jurul sau se maresc sau se micsoreaza dintr-odata.

Halucinatii ciudate, precum in cartile de fictiune

Tanara, pe nume Abigail Moss, a marturisit ca aceasta boala ii afecteaza in principal perceptia vizuala si ca a descoperit ca are o problema dupa ce a vizionat un episod din serialul "House" si dupa ce a citit despre aceste simptome intr-o publicatie.

Abigail Moss a descoperit ca are aceste ciudate halucinatii inca de la varsta de 5 ani, iar aceste atacuri apareau in fiecare zi.

"Cand eram mica, sufeream de astfel de atacuri aproape in fiecare zi, ceea ce era inspaimantator. Partea cea mai grava este ca nimeni nu stia ce am. Atacurile sunt exact ca ale lui Alice in carte. Totul incepe sa para foarte mare sau foarte mic. Cred ca de asta boala a fost numita dupa Alice", a marturisit tanara britanica.

Starea tinerei s-a imbunatatit insa dupa ce a primit un tratament corespunzator, iar atacurile sale de halucinatii ciudate s-au redus la maximum cinci pe an.

Cauzele sindromului "Alice in Tara Minunilor"

Sindromul "Alice in Tara Minunilor" se manifesta in primul rand prin deformarea dimensiunii obiectelor din jur, iar cel mai adesea aceste halucinatii sunt insotite de migrene. Fiecare miscare pe care o fac persoanele in timpul atacurilor este insotita de un sunet, fapt ce ii face pe pacienti sa devina paranoici si sa le fie frica sa se miste.

In timpul acestor atacuri, sunt afectate, de asemenea, si simtul tactil, si auzul, iar imaginile pe care le receptioneaza cei care sufera de acest sindrom sunt in mare parte eronate.

Sindromul "Alice in Tara Minunilor" este insa temporar si poate fi cauzat in principal de tumori pe creier sau de administrarea unor droguri. De asemenea, sindromul "Alice in Tara Minunilor" poate fi rezultatul infectiei cu virusul Epstein- Barr (EBV – mononucleoza).

Persoanele cel mai des afectate de aceasta boala neurologica sunt copiii, insa nu sunt putine nici cazurile la maturitate. Indiferent de varsta, sindromul "Alice in Tara Minunilor" poate dura de la cateva minute pana la cateva saptamani.

Simptomele sindromului "Alice in Tara Minunilor"

Primul indiciu care poate fi asociat cu sindromul "Alice in Tara Minunilor" este o migrena ciudata, ce afecteaza simtul vizual, tactil si auditiv. Cele mai importante aspecte al bolii sunt micropsia (perceptia obiectelor mai mici decat sunt) si macropsia (perceptia obiectelor mai mari decat sunt in realitate). Aceste halucinatii il fac pe pacient sa perceapa oamenii, masinile, cladirile, inclusiv propriul corp, mult deformati fata decat in realitate, aspect ce merge pana la confuzie. Coridoarele pot parea mult mai lungi decat sunt de fapt sau plafonul mult mai aproape decat este in realitate.

Tratament pentru sindromul "Alice in Tara Minunilor"

Principalul tratament in cazul sindromului "Alice in Tara Minunilor" sunt anticonvulsivele, antidepresivele, β-blockeri, dar si o dieta specifica.
Numele acestei boli a fost dat dupa romanul lui Lewis Caroll, "Alice in Tara Minunilor", unde, la fel ca in cazul persoanelor afectate de acest sindrom, Alice, personajul principal al acestei povesti, se confrunta cu personaje himerice, ce au dimensiuni disproportionale.

Sursa foto: viva.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare