Boli

Riscul de sinucidere ar putea fi prezis cu ajutorul unui test sangvin creat de un roman

Un cercetator roman si echipa sa au descoperit o metoda prin care un test de sange ar putea prezice riscul de sinucidere in randul persoanelor cu tulburare bipolara. Potrivit lui Alexander Niculescu, profesor la Universitatea Indiana din SUA, biomarkerii din sange pot fi utilizati pentru a identifica persoanele care prezinta riscul de a-si lua viata.

Cercetatorii au aflat ca nivelurile anumitor molecule din sange difera atunci cand persoanele care sufera de tulburare bipolara (o afectiune psihica caracterizata prin stari de dispozitie oscilante) au ganduri suicidale.

"Am descoperit niste biomarkeri in sange, unele schimbari in moleculele sangvine, care sunt asociate cu un risc crescut de sinucidere. Apoi, am validat aceste schimbari cu rezultalte provenite de la persoane care s-au sinucis", a declarat Alexander Niculescu al III-lea, profesor asociat de psihiatrie si neurostiinta la Scoala de Medicina a Universitatii din Indiana, SUA, citat de LiveScience.


Testele de sange trebuie extinse

Profesorul Niculescu si echipa sa au intervievat 42 de barbati diagnosticati cu tulburare bipolara. Pe parcursul studiului, noua dintre acestia au prezentat schimbari dramatice de dispozitie, iar gandurile lor au mers pana la sinucidere.

In sangele acestora din urma, cercetatorii au descoperit un numar de molecule, markeri sangvini ce par a fi corelati cu riscul de ganduri sinucigase. Ca referinta, specialistii au folosit probele obtinute de la noua persoane care s-au sinucis, iar rezultatele obtinute in urma testelor de sange au revelat similitudini.


Riscul de sinucidere apare si in cazul pacientilor cu schizofrenie

La final, probe sangvine au fost recoltate si de la un alt grup de 46 de pacienti diagnosticati cu schizofrenie. Si aici, cercetatorii au gasit sase molecule care pot fi vinovate de prezenta gandurilor suicidale.

Totusi, profesorul Alexander Niculescu a declarat ca cercetarile sale trebuie confirmate in cadrul unui studiu mai amplu, care sa includa atat femei, cat si barbati de alte origini decat cea caucaziana. Studiul sau a fost publicat recent in revista Psihiatria Moleculara.

Foto: Livescience.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare