Boli

#pandemie coronavirus #Ziua Nationala fara Tutun #renuntare fumat #renuntare la fumat #fumat

Pandemia de coronavirus, un motiv in plus pentru a renunta la fumat

In fiecare an, a treia joi a lunii noiembrie este desemnata, in Romania, „Ziua nationala fara tutun”, avand ca scop constientizarea de catre public, dar si de catre factorii decizionali din politicile de sanatate, a impactului social enorm (boli / dizabilitati / decese premature) pe care il are consumul de tutun.

 

Anul acesta, campania de constientizare a pericolelor generate de fumat are loc intr-un context diferit, provocat de pandemia COVID-19, in conditiile in care numeroase echipe de cercetatori de pe tot globul au ajuns la o concluzie unanima: fumatul creste riscul de infectare. Astfel, dupa ce au fost efectuate diverse tipuri de studii asupra relatiei dintre fumatul de tigari (clasice, electronice ori incalzite) si infectia cu SARS-COV2, organizatiile si institutiile internationale din domeniul sanatatii, printre care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC-Atlanta), au constatat clar ca fumatorii prezinta un risc crescut pentru a se infecta cu SARS-COV2, dar si de a evolua spre forme severe ale COVID-19. In acelasi timp, adolescentii si adultii tineri care folosesc tigari electronice au un risc crescut pentru simptome suggestive ale infectiei cu coronavirus, precum si pentru a fi diagnosticati cu COVID-19.

Conform unei meta-analize recente care a inclus 47 de studii publicate pana in 5 iulie 2020, fumatorii au un risc dublu, fata de nefumatori, de a suferi de o forma severa ori critica a COVID-19. Alt studiu, realizat pe mucoasa recoltata la nivelul traheei, bronhiilor mari si mici de la fumatori si nefumatori, atesta ca fumatorii au mai multi receptori pentru ACE2 (receptori de care se leaga si SARS-COV2 pentru a intra in celule), si ca aceasta crestere este dependenta de doza (cu cat a fumat mai mult, cu atat sunt mai multi receptori). De asemenea, un studiu de data recenta demonstreaza ca si tigarile electronice cu nicotina si arome faciliteaza infectia cu SARS-COV2.

„In momentul de fata nu avem un tratament curativ pentru infectia cu SARS-COV2. Avem insa modalitati de prevenire a infectiei si a formelor severe de boala: corectarea factorilor de risc precum consumul de tutun si alcool, obezitatea, sedentarismul. Tutunul si alcoolul nu sunt necesare vietii, te poti lipsi de ele, fara grija ca ti s-ar putea intampla ceva rau. Chiar daca uneori fumatorii se pot simti „rau” in primele zile fara tigari, aceste simptome de sevraj de nicotina sunt trecatoare si pot fi chiar diminuate cu ajutorul tratamentului specific. Specialistii care raspund la Tel Verde Stop fumat ofera informatiile necesare administrarii corecte a acestor medicamente, dar si consiliere psihologica pentru depasirea „sevrajului” psihologic si comportamental. Pandemia nu este o scuza pentru a fuma mai mult deoarece nu mai ai alte placeri / bucurii; pandemia poate fi folosita pentru o schimbare in bine a vietii de zi cu zi!”, spune dr. Magdalena Ciobanu, coordonator al Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat de la Institutul National de Pneumologie „Marius Nasta”.

In Romania se inregistreaza o prevalenta semnificativa a consumului de tutun, existand peste cinci milioane si jumatate de fumatori, dintre care mai mult de cinci milioane fumeaza zilnic. Potrivit studiului GATS Romania 2018, prevalanta consumului de tutun in tara noastra este de 30,7%. 

Pentru patru dintre cele sapte boli cronice identificate de Institutul National de Sanatate Publica ca fiind factori de risc pentru deces din cauza COVID-19, fumatul este fie cauza (cancerul pulmonar, bolile pulmonare obstructive cronice), fie factor major de risc si de agravare  (bolile cardio-vasculare, diabetul zaharat, alte cancere decat cel pulmonar).

Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii (ARPS) se alatura campaniei Institutului National de Sanatate Publica de informare si educare a populatiei ”COVID-19: un motiv in plus pentru a renunta la fumat”.

De asemenea, ARPS si parteneri din societatea civila vor implementa in luna decembrie mai multe campanii online sub egida OMS, cu tema „COVID-19, un motiv foarte bun pentru a renunta la fumat”, campanii despre care va invitam sa aflati mai multe pe site-ul ARPS.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare