Boli

# mihai craiu #sindromul kawasaki

Medicul Mihai Craiu, despre sindromul Kawasaki la copii

Medicul Mihai Craiu a explicat pe pagina sa de socializare Spitalul Virtual pentru Copii ce este sindromul Kawasaki, care a fost asociat cu noul coronavirus in cazul copiilor. Medicii britanici au atras atentia asupra acestui sindrom.

"Revenire necesara despre sindromul Kawasaki.

Inainte de a mai adauga un munte de emotii si de ingrijorari in spatele parintilor romani ar trebui spuse cateva cuvinte despre acest nou tablou clinic ce ar putea fi (DAR NU ESTE INCA o certitudine!) asociat SARS-CoV-2.
Sindromul Kawasaki (KS) este o vasculita foarte rara, care afecteaza vasele mici (arteriole si artere mici, cum ar fi arterele coronare din inima). KS apare in medie la 8 pana la 67 din 100.000 copii, de obicei cu varsta sub 5 ani. Boala are o frecventa mai mare la copiii de origine asiatica.

Boala este descrisa de peste 50 de ani, de aceea este citata in toate tratatele de pediatrie. KS nu este o noutate si are elemente clare pentru diagnostic:
- febra de obicei inalta si care dureaza peste 5 zile, in ciuda antitermicelor utilizate. Aceasta dureaza mult mai mult decat febra din infectii obisnuite, in medie 2 saptamani.
- conjunctivita acuta nonsupurativa
- adenopatie laterocervicala (ganglioni mariti de volum in zona gatului din care cel putin unul trebuie sa fie cat o maslina, >1.5cm diametru)
- limba zmeurie, buze umflate si avand fisuri/crapaturi ale mucoasei
- edem al extremitatilor (maini si picioare)
- eruptii pe piele - particulare sunt reactivarea locului de vaccinare BCG si eritem perineal si al organelor genitale externe - vezi poza din grupul de imagini din stanga

Dupa un timp de evolutie al KS pot fi observate descuamari ale pielii pe degete (la extremitati) si alte modificari mai rare.
25% din copii pot face dilatatii (anevrisme) ale vaselor (mai ales coronare).

MESAJELE DE LUAT ACASA
Daca apare o boala ce seamana cu KS trebuie mers la spital deoarece tratamentul precoce poate vindeca boala, in cele mai multe cazuri. Exista numerosi copii tratati cu succes, in Romania. Inclusiv in spitalul nostru, la INSMC.
KS este foarte rara si probabil ar fi aparut si fara pandemia COVID-19 niste zeci de cazuri, in lume, in luna aprilie.

NU STIM INCA daca acest sindrom rar este produs de SARS-CoV-2 dar stim ca el (KS) apare ca urmare a unei inflamatii de la nivelul arterelor, deci nu este o boala contagioasa!
Avem rabdare si respectam regulile!", a scris medicul pediatru pe pagina sa de socializare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului