Boli

#laser cancer # distrugere celule canceroase #celule canceroase #laser

Laserul care poate distruge celulele canceroase

Lupta impotriva cancerului, boala secolului, este una extrem de dura si departe de a se incheia. Totusi, mai apar si vesti bune din partea celor care au ales sa se inhame la o astfel de activitate.

 

Recent, mai multi cercetatori americani de la Universitatea Arkansas, Statele Unite ale Americii, au descoperit, dupa mai multe teste, o metoda non-invaziva de tratament impotriva cancerului. In acest sens, oamenii de stiinta au construit pur si simplu un laser care poate identifica si distruge celulele canceroase.

"Cancerul de prostata poate fi tratat cu succes prin chirurgia robotica. Aceasta tehnologie are potentialul de reduce semnificativ evolutia metastazelor", a spus doctorul Vladimir Zharov, unul dintre cercetatori, pentru revista "Science Alert".

Cum poate laserul sa combata metastaza?

Celulele canceroase sunt supra-incalzite pana in punctul in care acestea se extind si sunt distruse in cele din urma. Acest tip de laser este unic, deoarece poate scana un litru de sange in doar 60 de minute, ceea ce-l face mult mai rapid si mai eficient, in comparatie cu alte dispozitive.

"Utilizarea laserelor a revolutionat diagnosticarea si tratamentul cancerului. Totusi, dimensiunile mari ale laserelor au impiedicat folosirea acestora la nivel medical,” a mai spus Zaharov.

Cytophone-ul utilizeaza o tehnica de ultrasunete pentru a detecta undele, minuscule, emise de acest efect de incalzire. Ei au testat tehnologia pe 28 de pacienti cu piele deschisa care aveau melanoma, si pe 19 voluntari sanatosi.

Ei luminau cu laser pe mainile pacientilor si au descoperit ca, in decurs de 10 secunde – 60 minute, tehnologia putea identifica celulele tumorale circulante in 27 din 28 dintre acesti voluntari.

Dispozitivul nu a returnat niciun fel de fals pozitiv la voluntarii sanatosi si nu a provocat probleme de siguranta sau efecte adverse.

"Melanina este pigmentul care este prezent in mod normal in piele, dar totusi celulele pielii nu sunt afectate", a detaliat Zharov.

Chiar daca pielea produce melanina in mod natural, aceasta tehnica laser nu dauneaza acestor celule. Acest lucru se datoreaza faptului ca, lumina laser este imprastiata pe o suprafata mare a pielii, deci nu este suficient de focalizata pe celulele individuale ale pielii pentru a le deteriora.

Pacientii cu cancer au avut mai putine celule tumorale dupa tratament

Savantii americani au mai descoperit, un urma studiului, ca, dupa tratament, pacientii cu cancer au avut mai putine celule tumorale in miscare.

“Noi am folosit o energie relativ scazuta, cu scopul principal de a diagnostica cancerul mai degraba, decat de a-l trata", a explicat doctorul Zahov, in studiul pe care l-a coordonat.

Si, totusi, cercetatorii sustin ca rezultatele sunt cu adevarat fantastice. "In cazul unui pacient, am reusit sa distrugem 96% din celulele canceroase ale acestuia”, susţin oamenii de stiinta, in studiul publicat in jurnalul de specialitate "Science Translational Medicine".

Doctorul Vladimir Zaharov se lauda ca echipa sa este prima din lume care a reusit adaptarea acestei tehnologii pentru uzul medical uman.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare