Boli

# infectii dentare netratate # infectii dentare #infectii

Infectiile dentare netratate – ce influenta au asupra danturii si a intregului organism

In general, orice problema de sanatate care apare, fie ea si minora, trebuie rezolvata. Astfel, avem grija de organismul nostru si il protejam de alte posibile afectiuni. La fel este si in cazul sanatatii dintilor. Cu cat ne preocupam mai mult de ingrijirea lor, cu atat ii vom pastra sanatosi o perioada mai indelungata de timp.

 

Ce sunt infectiile dentare si cum se manifesta?

"Infectiile dentare reprezinta expresia unei imbolnaviri avansate atat a dintilor, cat si a tesuturilor de sustinere ale acestora (al parodontiului). Astfel, pot fi afectate gingia, osul alveolar din jurul dintelui si o mare parte din substanta dentara. Infectiile dentare pot fi acute si cronice. Cele acute sunt insotite de simptome destul de neplacute, si anume: durere persistenta, ce pulseaza in zona dintelui afectat, durere care poate radia catre maxilar, gat sau ureche, inflamarea gingiei, sensibilitate crescuta la alimente si bauturi fierbinti si reci, dificultate la masticatie si la realizarea igienei orale, senzatie generala de disconfort. Infectiile dentare cronice pot fi si asimptomatice.", declara dr Manuela Lupascu, stomatolog LLL Dental.

Cauzele infectiilor dentare

Unul dintre factorii care au dus la dezvoltarea infectiilor dentare este igiena orala deficitara, care a permis formarea si depunerea bacteriilor pe suprafata dintilor. in lipsa efectuarii periajului de doua ori pe zi si a folosirii instrumentelor auxiliare de curatare, a controalelor periodice la sase luni si a detartrajului, se creeaza mediul perfect pentru aparitia problemelor dentare. O alta cauza este caria dentara netratata, care a evoluat spre pierderea vitalitatii dintelui (distrugerea nervului), afectarea pulpei dentare si patrunderea factorilor patogeni pana la radacina dintelui.

Obturatiile compozit foto (plombele) realizate incorect, tratamentele de canal nereusite, precum si diverse traume (lovituri, socuri, cazaturi) pot declansa probleme dentare care, daca nu sunt tratate corespunzator, conduc la aparitia infectiilor dentare.

Afectiunile de la nivelul cavitatii orale, fie si in stadiu incipient, nu trebuie trecute cu vederea. Daca starea generala a organismului nu este foarte buna, sau imunitatea este mai scazuta, bacteriile prezente pot crea diverse complicatii in sfera oro-maxilo-faciala si nu numai.

Cazuri in care infectiile dentare netratate pot conduce la aparitia altor afectiuni

  • Cariile dentare netratate pot evolua pana la distructia semnificativa a coroanei si inflamarea pulpei dentare. Astfel, se impune tratarea dintilor pe canal, scoaterea nervului, indepartarea tesuturilor bolnave si sigilarea canalelor radiculare.
  • Declansarea bolii parodontale − placa bacteriana formata pe suprafetele dintilor se extinde de-a lungul liniei gingivale si se transforma in tartru. Toxinele din placa dentara devin astfel un factor ce afecteaza constant si distrug gingia si osul din jurul dintilor. Apare retractia gingivala si osoasa, incep sa se formeze pungile parodontale si se dezvolta abcesul marginal parodontal. Netrata, aceasta afectiune conduce, in final, la mobilitatea dintilor si chiar la pierderea lor.
  • In timpul sarcinii, cariile netratate pot evolua spre inflamatii dureroase ale dintilor, sau spre infectii dentare sau parodontale. in aceasta perioada este recomandata evitarea anesteziilor si a tratamentelor cu antibiotice. Totusi, este bine de mentionat ca ele nu sunt interzise (mai ales in al doilea trimestru de sarcina). Se pot face anestezii, dar numai cu acordul medicului ginecolog care monitorizeaza sarcina.

"Din fericire, indiferent de stadiul in care sunt afectati dintii nostri, exista tratamente care fac posibila inclusiv restaurarea totala a danturii. Astfel, se fac tratamente de canal la microscop pentru infectiile de canal, care au o precizie maxima, datorita capacitatii acestuia de a mari imaginea canalelor radiculare de pana la patruzeci de ori. De asemenea, in tratarea parodontozei se foloseste laserul, care micsoreaza timpul de vindecare si creste confortul pacientului. Nu in ultimul rand, in cazul dintilor pierduti, cea mai buna varianta de a reface lipsa lor o reprezinta implanturile dentare.

Recomandam cu toata increderea controalele periodice la medicul stomatolog, deoarece astfel poate fi depistata orice problema in stadiu incipient, si tratata inainte de a genera alte afectiuni. La fel de indicate sunt detartrajele si periajele profesionale, precum si o igiena orala corespunzatoare (periaj dimineata si seara, folosirea atei dentare si a apei de gura). Pacientii trebuie sa retina ca indiferent de cat de afectata le este dantura, exista intotdeauna o echipa sa le sara in ajutor, cu cele mai bune tratamente si solutii.", declara dr Manuela Lupascu, stomatolog LLL Dental.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare