Boli

#obezitate #colesterol #creier #viciu #tensiune #invatare #memorie #alzheimer #tabagism #nefumatori #deteriorare

Fumatul dauneaza creierului si afecteaza memoria

Efectele fumatului asupra corpului sunt inscrise pe fiecare pachet de tigari, dar un studiu britanic a demonstrat ca acest viciu afecteaza si mintea. Concluziile cercetarii arata ca fumatul dauneaza creierului, afecteaza memoria si capacitatea de a invata lucruri noi.


Studiul care demonstreaza efectele fumatului asupra activitatii cerebrale are la baza o cercetare desfasurata de-a lungul a 8 ani la King's College din Londra. Cercetarea a inclus  8.800 de voluntari in varsta de peste 50 de ani.

 

Efectele fumatului asupra creierului

Cercetarea de specialitate a analizat starea mentala a subiectilor, prin teste care vizeaza memoria si capacitatea de invatare. Testele au fost repetate de doua ori, dupa perioade de 4 ani.

Fumatorii au inregistrat scoruri mai mici dupa 4 ani fata de nefumatori, iar rezultatele au fost si mai diferite dupa inca 4 ani. Specialistii britanici sustin ca fumatul afecteaza capacitatile cognitive odata cu inaintarea in varsta si le poate afecta chiar viata de zi cu zi. 

 

Cum afecteaza fumatul memoria si capacitatea de invatare

Fumatul este chiar mai periculos pentru creier pe termen lung decat tensiunea arteriala ridicata sau decat obezitatea, arata rezultatele studiului citat de BBC.co.uk.

 

Fumatul si dementa

Scaderea capacitatilor cognitive asociata fumatului urmeaza sa fie analizata in continuare, deoarece studiul nu a subliniat o legatura clara intre fumat si instalarea timpurie a dementei.

Fumatul pare a fi insa un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer, cea mai comuna forma de dementa. 
Unul din trei oameni in varsta de peste 65 de ani va suferi de dementa pana la sfarsitul vietii, iar factorii de risc care cresc riscul deteriorarii creierului includ acum si fumatul, alaturi de tensiune arteriala ridicata, nivel al colesterolului crescut, obezitate si un nivel redus al activitatii fizice.

Sursa foto: Etin.vn
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului