Boli

#expert acasa.ro #pasta de dinti # ingrediente toxice

Dr Lucy Visinescu, expertul Acasa.ro: Ingredientele toxice din pasta de dinti

Ingredientele pastelor de dinti sunt scrise cu litere mici sau deloc si, de ce sa nu recunoastem, nici nu le citim. Alegem pasta de dinti din supermarket in functie de ambalaj sau pret si deseori cele ieftine contin si ingrediente foarte periculoase periculoase.

Pasta de dinti, acest produs de igiena personala nelipsit oricarei persoane preocupate de sanatatea si aspectul danturii, a fost utilizata inca din antichitate. Vechii faraoni ai Egiptului antic foloseau un amestec din din sare gema, praf de menta, floare de iris si piper. Ulterior s-au folosit pulberi de carbon si scoarta de copac amestecate cu miere si diferite substante aromatizante, pentru ca in sec. al-XVIII-lea britanicii sa realizeze prima pasta dentrifica aplicata cu degetul pe dinti.

In secolul al XIX-lea prin adaugarea sapunului apare prima pasta de dinti comercializata in borcane si mai apoi in tuburi metalice. Dupa cel de-al doilea razboi mondial i se adauga emulsificatori si devine un produs de larg consum utilizat pentru igiena dentara. De atunci i s-au tot adaugat diferite substante pentru a-i imbunatatii calitatile: fluorura de sodiu, cu efect anticarie, alte substante cu efect de albire, enzime, aloe vera si clorhexidina pentru scaderea inflamatiei gingiilor.

Si totusi unele ingrediente ale pastei de dinti adaugate cu bune intentii, s-au dovedit a fi toxice.

Astfel fluorul nu este indicat in pastele de dinti pentru copii mici, acestia inghitind o parte din  pasta de dinti, datorita gustului dulce. Fluorul ingerat in cantitate mare poate fi toxic.

Lauril sulfatul de sodiu, agentul de spumare, usuca mucoasele bucale si predispune la ulcere si iritatii.

Triclosanul, agentul antimicrobian utilizat si in deodorante si sapunuri, poate favoriza dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice.

Zaharina, indulcitorul artificial, ca si sucraloza, si tagatoza sunt legate de aparitia cancerelor.

Poate ca ar trebui sa investim in sanatatea noastra si sa cumparam o pasta de dinti din ingrediente naturale, cu un bun efect de curatare a dintilor si protejare a gingiilor. Pana la urma cantitatea de pasta de dinti utilizata la un periaj n-ar trebui sa fie mai mare de un bob de mazare, altfel spumarea excesiva diminueaza eficienta periajului, asa ca am putea cumpara o pasta de dinti mai scumpa, care sa nu ne faca mai mult rau decat bine.

Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare