Boli

#infectie #renal #rinichi #cistita #vezica #bacterii #igiena

Cum sa previi infectiile renale

Complicatie mai mult sau mai putin frecventa a cistitelor recidivante, infectia renala sau piolenefrita poate fi evitata chiar urmand cateva gesturi foarte simple. Odata ce te-ai imbolnavit de cistita, infectie urinara beningna si foarte simpla, riscurile de recidiva sunt foarte mari.

 

De aceea este primordial sa adopti cateva reguli simple pentru a evita imbolnavirea. Prevenirea este foarte importanta pentru ca aceasta infectie a vezicii poate „urca” pana la rinichi si de acolo apare pielonefrita . In plus, dificultatile la mictiune caracteristice cistitei (nevoie frecventa de a urina in ciuda unei cantitati foarte scazute, durere la mictiune, durere de bazin etc), sunt insotite si de febra, frisoane, greata, varsaturi.

Pentru a evita recidivarea cistitei si un eventual risc de infectie renala, este bine sa tineti cont de 5 gesturi simple:

- Beti cat mai multe lichide, in special bauturi diuretice: ceai, cafea si indeosebi apa.

- Mergeti la toaleta des inainte ca nevoia de mictionare sa apara.

- Urinati dupa fiecare raport sexual.

- Adoptati o igiena intima ireprosabila. Acesta in mod deosebit si retineti ca trebuie sa va stergeti din fata catre spate pentru a nu duce bacteriile dinspre anus catre uretra. Pentru toaleta voastra intima nu utilizati un sapun agresiv, nu veti face decat sa deteriorati flora vaginala care va protejeaza in mod natural de bacterii.

- Beti in mod regulat suc de afine . Acest fruct mic, rosu si bogat in antioxidanti contine o substanta care inhiba proliferarea bacteriana si pastreaza aciditatea urinara (ceea ce creeaza un mediu defavorabil inmultirii bacteriilor).

Daca insa nu va place gustul sucului de afine exista o versiune amestecata a sucului de afine cu altfel de sucuri, ca aceal de mango. In schimb, o bautura cum este berea nu este recomandata (in ciuda a aceea ce se stia) pentru ca ea transforma urina acida in bazica, propice pentru proliferarea bacteriilor.

Odata diagnosticata (cu ajutorul unui examen clinic in urma caruia este analizata urina), infectia renala este tratata cu ajutorul antibioticelor. Atentie: este important sa respectati tratamentul prescris de medic si sa il intrerupeti decat dupa disparitia simptomelor. Altfel, renuntarea la tratament creste riscul de recidiva, caci bacteriile nu au fost pe deplin distruse.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului