Boli

# mod de actiune coronavirus # atacare celule #infectare organism #coronavirus celule #coronavirus

Coronavirus: Cum iti ataca celulele si ce se intampla cand te infectezi

Coronavirusul, sau Covid-19, se raspandeste cu repeziciune in intreaga lume. Dupa ce a facut peste 120.000 de victime la nivel mondial, OMS l-a declarat pandemie. In prezent sunt peste 135.000 de imbolnaviri la nivel global, iar ultimele date oficiale arata ca in Romania sunt peste 70 de imbolnaviri. de in prezent in intreaga lume.

Insa, ce stiu foarte putini oameni este ca exista cel putin sase timpuri de coronavirus in intreaga lume, capabile sa infecteze oamenii. Primele coronavirusuri au fost descoperite in anii 1930. Toate se raspandesc ca focare de infectie semanand cu o gripa. Cele mai recente astfel de focare au fost MERS si SARS.

Cum arata coronavirusul

Coronavirusul si-a primit numele datorita aspectului. Acesta este rotund si prezinta niste ramificatii care asemeni unei coroane. Virusul este invelit intr-o bula de molecule lipide uleioase, care se destrama la contactul cu sapunul.

Cum patrunde coronavirusul in organism

Virusul intra in organismul uman prin nas, gura sau ochi, apoi se ataseaza de celulele din caile respiratorii care produc o proteina numita ACE2. Desi momentan nu se stie cu exactitate de unde provine virusul si cum a suferit modificari, se crede ca acesta a fost transmis omului de catre lilieci. 

Coronavirusul elibereaza ARN viral

Odata ajuns in organism virusul infecteaza celulele prin fuziunea membranei sale uleioase cu membrana celulei. Odata ajuns in interiorul organismului, coronavirusul elibereaza un fragment de material genetic numit ARN.

Atacarea celulelor

Genomul virusului are mai putin de 30.000 de „litere” genetice, spre deosebire de genomul uman care are peste 3 miliarde de “litere” genetice. Odata ce celula umana citeste ARN-ul virusului incepe sa creeze proteine ​​care ajuta la mentinerea sistemul imunitar, dar si al producerea de noi copii ale virusului. Astfel virusul se va multiplica cu repeziciune in organism.

Noile copii ale virusului sunt “asamblate si transportate” la marginile exterioare ale celulelor.  Fiecare celula infectata poate elibera milioane de copii ale virusului inainte ca acesta sa le distruga complet.

Virusul poate infecta celulele din apropiere sau poate ajunge in plamani prin picaturi de saliva microscopice.

Cum reactioneaza organismul

Odata ce organismul este infectat cu Covid-19, acesta incearca sa-ti transmita ca ceva este in neregula prin febra. Febra apare in momentul in care sistemul imunitar lupta pentru a elimina virusul. In cazuri severe, sistemul imunitar poate reactiona excesiv si poate incepe sa atace celulele pulmonare. Plamanii se umplu de lichide si celule moarte, lucru care ingreuneaza respiratia. In cazuri rare pacientii se confrunta cu sindromul respirator acut si in unele cazuri se poate ajunge la deces.

Parasirea trupului

Tusea si stranutul pot expulza picaturi microscopice de saliva infectate cu coronavirs care ajung pe suprafetele din jur, ducand la infectarea altor oameni.

Persoanele infectate pot evita raspandirea virusului purtand o masca, insa persoanele sanatoase nu trebuie sa poarte o masca decat in cazul in care au grija de o persoana bolnava.

Prevenirea infectiei cu coronavirus

Cea mai buna cale de a evita infectia cu coronavirus, dar si cu alti virusi, este sa te speli regulat pe maini cu apa si sapun si sa folosesti solutii dezinfectante. De asemenea trebuie sa stai la distanta de persoanele bolnave si sa eviti sa-ti atingi fata cu mainile.

Antibioticele nu au efect in lupta cu coronavirusul

Antibioticele nu au nicio sansa de a lupta cu virusii, indiferent de tipul acestora. Acestea functioneaza doar in cazul bacteriilor. Cercetatorii testeaza medicamente antivirale care ar putea perturba proteinele virale ale Covid-19 si pot opri infectia.

Crearea unui vaccin care lupta impotriva coronavirusului

Cercetatorii lucreaza intens la crearea unui vaccin care sa lupte impotriva Covid-2 si SARS. Vaccinul ar putea ajuta organismul sa produca anticorpi care sa impiedice infectarea celulelor umane. Acesta va functiona intr-un mod similar cu vaccinul antigripal, insa, din pacate, vaccinul antigripal nu protejeaza impotriva coronavirusului.

Sursa: nytimes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare