Boli

#vindecare copii # copii bolnavi #speranta de viata #celule stem #celule

Celulele stem, speranta unei vieti normale pentru copiii bolnavi

Un copil este o binecuvantare pentru orice familie, de aceea tot mai multe cupluri constientizeaza importanta recoltarii si depozitarii in siguranta a celulelor stem, cele care pot reprezinta salvarea in cazul aparitiei unor probleme grave de sanatate. Iar celulele stem fac parte din medicina viitorului.

Ce sunt celulele stem

Celulele stem sunt furnizori de celule noi. Exista mai multe tipuri de celule stem, insa cele care se gasesc in cordonul ombilical se impart in doua categorii mari: celule stem hematopoietice, cele care dau nastere celulelor sanguine, si celule stem mezenchimale. Acestea din urma se regasesc in maduva osoasa, dar pot fi recoltate si din cordonul ombilical, din sangele periferic, din trompele falopiene, din ficat si din plamanul fetal. Celulele stem mezenchimale contribuie, printre altele, la cresterea oaselor, a cartilajelor, tendoanelor, a muschilor, a pielii si a grasimii.

Cordonul ombilical este o sursa extrem de bogata de celule stem mezenchimale, de aceea el este deseori procesat pentru obtinerea acestui tip de celule stem.

Tinand cont ca cca. 70 de afectiuni se pot trata in mod standard prin transplantul de celule stem hematopoietice, printre care unele tipuri de leucemii, limfoame, anemii, diverse tipuri de cancer al maduvei osoase sau boli congenitale care afecteaza sistemul imunitar, devine o prioritate recoltarea de celule stem.

Premiera Biogenis: primul copil roman tratat cu celule stem mezenchimale din cordonul ombilical

Biogenis, banca de celule stem care face parte din Grupul FamiCord, prezent in 14 tari, a inlesnit tratarea primului pacient roman cu celule stem mezenchimale. Este vorba despre o fetita de doi ani si jumatate, diagnosticata cu tetrapareza cerebrala infantila forma spastica distonica bilaterala.

Parintii Anastasiei au primit cumplitul diagnostic cand fetita avea 7 luni si jumatate. La nastere, cordonul sau ombilical era legat in nod in esarfa, motiv pentru care micuta nu a putut veni pe lume natural, ci prin cezariana de urgenta. Afectiunea a fost cauzata insa de lipsa oxigenarii creierului la nastere pentru un interval de timp.

Marele noroc al copilei a fost ca are parinti prevazatori. Acestia erau clienti Biogenis, astfel ca imediat dupa nastere, fetitei i-au fost recoltate celule stem. Asta a facut ca, la varsta de doi ani si jumatate, Anastasia sa poata fi supusa unei interventii terapeutice la Spitalul Universitar pentru Copii din Cracovia, Polonia, prin utilizarea unei probe de celule stem mezenchimale, proba prelucrata in laboratorul Biogenis din Bucuresti.

Pentru ca interventia, ce nu putea fi efectuata in Romania, sa aiba loc in Polonia, Biogenis a sprijinit familia fetitei, facilitandu-i transplantul de celule stem mezenchimale de catre echipa de profesionisti din Polonia. Procedura a constat intr-o punctie lombara si o infuzie de celule stem mezenchimale in lichidul cefalorahidian.

Interventia s-a bucurat rapid de succes, a doua zi dupa transplant Anastasia spunand, pentru prima data, in mod clar "mama"! Ba chiar fetita a inceput sa manance mult mai bine, apetitul sau crescand simtitor. Biogenis va continua sa puna la dispozitia medicilor transplantologi celule stem mezenchimale care urmeaza sa ii fie infuzate Anastasiei in alte doua reprize.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare