Boli

#Progeria #Boli rare in lume #boli rare

Boli rare: Adalia, fetita de 6 ani cu progeria care a cucerit internetul

Adalia Rose Williams, o fetita de sase ani din Austin-Texas, a cucerit inimile internautilor prin pofta de viata manifestata in clipurile postate de mama ei pe Internet. Nimic neobisnuit pentru un copil de varsta ei, numai ca Adalia sufera de progeria, o boala care dupa sase ani i-a transformat corpul intr-unul al unei persoane octogenare.

Viata in ritm accelerat

La doar sase ani, Adalia vrea, ca orice copil, sa cante, sa danseze si sa se bucure de farmecul copilariei. Din nefericire, pentru ea clipele sunt numarate. Fetita afectata de sindromul Hutchinson-Gilford (progeria) nu mai are par, greutatea ei este de doar 6,5 kilograme si nu poate urca singura scarile. Mama Adaliei este cea are ii ofera ingrijire constanta, in speranta ca fiica ei va apuca sa se bucure de cat mai multe lucruri in cei 13 ani, cat reprezinta durata sperantei de viata in cazul bolnavilor de progeria.

Impresionati de drama Adaliei

Doua clipuri in care fetita texana danseaza pe melodiile "Ice, ice baby" si "Gangnam Style" au trezit interesul internautilor pentru drama Adaliei. Copila are acum sase milioane de fani pe Facebook care se arata emotionati de povestea ei.

Cazuri rare

Progeria sau sindromul Hutchinson-Gilford a fost prima data descrisa in literatura de specialitate in 1886. De atunci si pana in prezent s-au inregistrat 130 de cazuri de progeria, boala afectand doar un bebelus la opt milioane de nasteri.

Cel mai longeviv pacient a supravietuit 27 de ani purtand stigmatul acestei boli. Media sperantei de viata fost insa estimata la doar 13 ani. Boala rara debuteaza in primul sau al doilea an de viata al nou-nascutilor.

Cum se manifesta progeria

Sindromul Hutchinson-Gilford este cauzat de o mutatie a genei LMNA, responsabila cu productia proteinei lamin A. Aceasta mentine unite diferite nuclee celulare, amanand imbatranirea organismului.

In lipsa ei, procesul de imbatranire este accelerat. Cele mai intalnite simptome la bolnavii de progeria sunt afectiuni ale functiilor motorii, pierderea vederii, probleme cardiace si insuficienta renala. Aspectul fizic al bolnavilor capata unele caracteristici distincte: nas ingust, pierderea parului, cap disproportionat cu restul corpului, buze subtiri, barbie mica etc. Capacitatile intelectuale ale bolnavilor nu sunt afectate. Boala nu are tratament.

Sursa foto: facebook.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare