Boli

#imunitate #oboseala #somn #odihna

6 consecinte ale lipsei de somn

Somnul de noapte este momentul in care corpul tau isi incarca bateriile si in care efectueaza anumite sarcini de intretinere. Mai exact, somnul este perioada in care corpul tau se vindeca de toata oboseala si energiile negative acumulate pe parcursul zilei care tocmai s-a incheiat.  Din pacate insa, tot mai putine persoane respecta programul celor 8 ore obligatorii de somn , iar acest obicei pe termen lung are cateva consecinte destul de grave.


1  Somnolenta


Daca nu dormi suficient pe parcursul noptii este foarte posibil ca in timpul zilei sa te confrunti cu stari  cumplite de somnolenta – sunt oameni care se plang de faptul ca nu isi pot tine ochii deschisi atunci cand se afla la birou si ca nu pot repara aceasta problema nici macar cu o cana mare de cafea. Privarea de somn este vinovata de lipsa puterii de concentrare si randament intr-un procent de aproape 32%.


Probleme de imunitate


Sistemul tau imunitar are si el de suferit de pe urma privarii de somn, iar numarul redus de ore de somn este asociat cu scaderea nivelului de globule albe. Astfel, studiile au demonstrat ca persoanele care obisnuiesc sa doarma mai putin de 7 ore pe noapte se imbolnavesc mai usor si se insanatosesc mai greu.


3  Probleme de greutate


Cand ajungi sa dormi mai putin, organismul tanjeste dupa alimente cu un continut ridicat de zahar si carbohidrati. Dereglarea meselor si consumul de dulciuri vor avea impact imediat asupra greutatii, iar odata dereglat metabolismul, este posibil sa te confrunti mai tarziu cu imposibilitatea de a slabi.


4  Lipsa motivatiei


Atunci cand dormi mai putin te simti epuizat atat fizic cat si psihic, iar cel mai rau este atunci cand in mintea ta ia nastere o stare de letargie, de unde rezulta imposibilitatea de a te simti motivat in vreun fel.  Din cauza lipsei de somn, scade considerabil si nivelul de productivitate .


5  Aparitia starilor de nervozitate


Lipsa somnului te face sa devii mai usor de enervat, mai irascibil , de cele mai multe ori din motive absolut minore.  Oamenii care dorm mai putin reusesc cu greu sa faca fata situatiilor stresante si sa isi controleze temperamentul.  Aceste oscilatii de comportament iti pot strica relatiile sociale, cele de la locul de munca si chiar relatia cu partenerul de viata.


6  Uratirea


Desi nu pare sa aiba vreo legatura, lipsa somnului iti schimba atat aspectul pielii cat si cel al trasaturilor. In plus, pungile si cearcanele pe care le ai sub ochi dupa o noapte de nesomn, in mod sigur nu pot fi acoperite cu usurinta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare