Frumusete & Ingrijire

#relaxare #somn #odihna

Cum te poate ajuta dormitorul sa ai un somn mai bun

Se pare ca patul si camera in care dormi au un impact foarte mare asupra calitatii somnului tau. Studii recente au demonstrat ca oamenii care au o camera curata si ordonata au un somn mai bun, asa ca multi dintre noi inteleg acum de ce parintii nostri insistau atat de mult sa ne pastram camera in perfecta curatenie, sa scuturam asternuturile si sa aranjam patul in fiecare dimineata.


Dormitorul este mai mult decat o camera in care iti tii lucrurile personale si in care dormi atunci cand esti obosit – acest spatiu te reprezinta si te „rasplateste” exact in functie de cum il intretii.


Somnul de calitate, odihnitor cere mai inainte de toate un mediu cald, primitor, relaxant si confortabil, iar daca in momentul in care intri in camera ta, toate lucrurile tale sunt ravasite, patul este nefacut , iar pe podea sunt aruncate hainele in care ai dormit, in mod sigur nu vei reusi sa te relaxezi si sa iti limpezesti gandurile, ci te vei stresa la maximum la gandul ca nu te poti aseza intr-un pat aranjat, ca nu te poti bucura de o camera perfect curata.


Un studiu realizat recent pe un esantion de 1000 de persoane a demonstrat ca oamenii dorm mai bine atunci cand:

  • Isi fac patul in fiecare zi (scuturatul si rearanjatul lenjeriei)
  • Lenjeria de pat este curata si schimbata o data pe saptamana
  • Dormitorul este racoros si intunecat
  • Lenjeria si pernele sunt confortabile
  • Asternuturile au un miros proaspat/curat
  • Camera este curata si ordonata.


Acest mediu este ideal pentru a calma toae simturile corpului si pentru a facilita odihna si somnul profund. Astfel, este necesar sa incerci sa mentii curatenie in camera ta, sa eviti sa iti lasi lucrurile imprastiate si sa aranjezi, cat de cat, patul in fiecare dimineata dupa ce te trezesti.
De asemenea, opteaza pentru o lenjerie de pat care sa iti placa foarte mult ca model si care sa fie confectionata din bumbac 100% .


Totodata, alege o perna care sa ti se potriveasca, pe care sa o gasesti confortabila, iar o saltea ortopedica va face minuni daca doresti un somn adanc.


In acelasi timp, inchide toate sursele de energie electrica, dar si pe cele care produc zgomot: stinge luminile, televizorul, radioul si geamul pentru a evita sa auzi masinile, claxoanele, vecinii galagiosi sau cainii maidanezi .


Sfat! Aeriseste bine camera inainte de culcare si evita sa fumezi acolo unde dormi, chiar daca ti se pare comod si relaxant. Fumul de tigara duce la tulburarea somnului si la imposibilitatea de a te odihni.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare