Fitness

# exercitii varsta # cum sa te mentii tanar #exercitii cardio #sanatate

Testeaza-ti adevarata varsta a organismului

Exercitiile fizice reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, a atacurilor cerebrale si a altor probleme de sanatate grave. Totusi, in ciuda beneficiilor evidente, 44% din adulti nu fac sport deloc. 

Iata cum iti poti testa adevarata varsta si stare de sanatate a organismului, in functie de exercitii specifice varstei tale biologice: 

1. La 20-30 de ani - viteza si rezistenta

Alearga intre doua puncte stabilite incercand sa maresti viteza din ce in ce mai mult. Cu cat vei reusi sa alergi mai repede si vei rezista mai mult, cu atat sanatatea ta este mai buna. Exista si aplicatii pe telefonul mobil care te pot ajuta sa monitorizezi acest exercitiu sau poti folosi un clasic cronometru. 

2. La 30-40 de ani - rezistenta 

Este varsta la care femeile in general devin mame, prin urmare este nevoie de mai multa atentie, nu doar la nivel fizic, ci si din pricina schimbarilor hormonale. Exercitiul recomandat de specialisti: o femeie ar trebui sa poata alerga 1,6 km in 9 minute, iar un barbat in 8 minute. Jumatate din persoanele aflate in acest interval de varsta reusesc acest lucru. Un studiu al Institutului Cooper din Dallas - Texas (SUA) a aratat ca daca depasesti acest interval de timp cu 1-3 minute, riscul de a dezvolta o afectiune cardiaca va creste cu 30%. 

3. La 40-50 de ani - testul de stres

Dupa o scurta incalzire, fa un exercitiu simplu de urcat si coborat scarile. Ai nevoie de o singura treapta, pe care sa o urci - cu un picior - apoi sa o cobori si sa o urci din nou cu celalalt picior timp de trei minute. Dupa cele trei minute masoara-ti pulsul. Al femeilor ar trebui sa fie mai mic d e95-100 de batai pe minut, iar al barbatilor mai mic de 90-95 batai pe minut. 

4. La 50-60 de ani - cardio

Stand in fata oglinzii, fara pantofi in picioare, lasa-te jos, cu picioarele incrucisate, fara sa te folosesti de maini sau sa pui un genunchi jos, de ajutor. Revino in pozitia initiala, din nou fara ajutor. Plecand de la 10, scade cate un punct pentru fiecare data cand te folosesti de genunchi sau maini pentru ajutor si jumatate de punct pentru atunci cand te dezechilibrezi. Ideal ar fi sa ai un scor general de minim 8. 

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul European de Cardiologie Preventiva in 2014, cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 80 de ani care au inregistrat un scor sub 8 aveau un risc dublu de deces in urmatorii 6 ani, spre deosebire de cei cu scor perfect, relateaza publicatia britanica "The Daily Mail". 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare