Vara este anotimpul tuturor posibilitatilor, anotimpul in care toata lumea se plimba, se bronzeaza si se distreaza cel mai mult. Pentru unii, vara reprezinta momentul din an in care pot sa isi detoxifice organismul si sa manance sanatos. Asta pentru ca este anotimpul salatelor, al fructelor si al legumelor. Specialistii ne sfatuiesc asadar ce este bine sa evitam in aceasta perioada si pe ce sa ne axam.
Stop alimentelor pe baza de amidon, grasimilor vegetale si animale
Potrivit nutritionistilor, carnea grasa de porc, branzeturile care contin multe grasimi, untul reprezinta un risc foarte mare pentru sanatate, cu atat mai mult in aceasta perioada caniculara. Pot creste sansele de aparitie a bolilor de inima, a starii de disconfort si se pot acutiza bolile deja existente. La fel de periculos pentru sanatate este si consumul de dulciuri, alcool si nu in ultimul rand, al preparatelor din amidon care sunt bogate in sodiu si acizi grasi.
Cat mai multe fructe, legume, salate, peste si pui
Avand in vedere ca sunt suficiente persoane care nu pot renunta la carne, o alternativa este reprezentata de carnea de pui, care este mai usoara si asigura un surplus de lipide, de care organismul are nevoie, in special vara. O dieta sanatoasa si gustoasa include peste, vinete, porumb, soia, care inlocuiesc totodata si grasimile nesanatoase si va face sa va simtiti mult mai in forma si mai usori. Nu trebuie uitate salatele de legume si fructe: rosii, castraveti, pepeni, caise si piersici.
Cafea cat mai putina
O cafea pe zi se spune ca este recomandata si de catre doctor. Ce depaseste aceasta cantitate este daunator organismului. Pe perioada verii consumul in exces de cafea poate duce la deshidratarea organismului, care oricum este slabit din cauza transpiratiei abundente. Corpul uman are nevoie de minerale si vitamine, iar cofeina distruge rezervele de vitamine si creeaza organismului senzatia de oboseala si lipsa de putere.
Inghetata, un desert de baza in timpul verii
Ca sa va puteti racori si savura in acelasi timp un desert delicios, inghetata este cea mai potrivita alegere. Daca aceasta conţine ingrediente precum iaurt, oua si fructe de sezon, acest tip de înghetata este prielnic pentru sanatate, pentru ca nu contine E-uri nocive. Si nucile, migdalele, fisticul, alunele sunt recomandate in acest sezon pentru ca au vitamine si minerale, dar si multe grasimi. Un pumn de fructe uscate pe zi, de preferat fara sa fie incluse in alte mancaruri, este suficient pentru a beneficia de substantele lor hranitoare.