Dieta si nutritie

#diete sanatoase #diete 2020

Top diete 2020: ce cure de slabire sunt sanatoase si sigure

Abia am pasit in anul 2020, iar nutritionistii vin cu cele mai noi informatii asupra dietelor. U.S. News and World Report a realizat un clasament cu topul celor mai bune diete de anul acesta. Pentru a intocmi acest clasament, au fost luate in calcul urmatoarele criterii:palatabilitatea, diversitatea, sustenabilitatea, precum şi riscurile asociate sănătăţii.

Pe primul loc in topul celor mai sanatoase regimuri alimentare se afla dieta mediteranneeana, care isi castiga acest titlu pentru al treilea an consecutiv. Specialistii in nutritie considera aceasta dieta prietenoasa, variata, cu efecte pe termen lung si neriscanta pentru sanatate.
Dieta mediteraneană, bazată pe legume, fructe, peşte, nuci şi seminţe, s-a plasat totodată şi pe locul 1 în topul celor mai bune diete în diabet, cea mai uşoară dietă de urmat şi cea mai bună dietă pe bază de plante.

Acest regim alimentar este asociat cu sănătatea oaselor, a inimii, cu un risc mic de demenţă şi cancer de sân, precum şi cu reducerea riscului de diabet şi a hipertensiunii arteriale. În cadrul acestei diete se consumă mai puţină carne roşie, zahăr şi grăsimi saturate şi mai mulţi acizi graşi omega-3 proveniţi din peşte şi ulei de măsline. Vinul roşu poate fi consumat cu moderaţie, în timpul meselor, de persoanele sănătoase.

Pe urmatoarele locuri se regasesc dietele DASH, flexitarian şi Weight Watchers. Dietele s-au plasat în top şi în anii trecuţi. „Ne interesează acele tipuri de diete care oferă rezultate viabile - şi nu acelea fade, care sunt astăzi aici şi mâine au dispărut“, a declarat Angela Haupt, editorul de sănătate de la U.S. News & World Report.

Dieta DASH se adreseaza persoanelor care au probleme cu hipertensiunea. Ea se bazeaza pe consum de vegetale, fructe şi produse lactate degresate şi se interzic cantităţile mari de grăsimi saturate. Totodată, cantitatea de sare este redusă. Dieta flexitariană are la bază cerealele integrale, fructele şi legumele, precum şi proteinele din plante. Practic, este un regim vegetarian care permite însă, din când în când, şi cantităţi mici de carne şi peşte.

Dieta MIND - Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay – este o combinaţie între regimul alimentar mediteranean şi DASH care poate fi mai uşor de urmat. Dieta WW - Weight Watchers – a fost considerată cel mai bun program de slăbit dintre toate cele aflate pe piaţă. Acest program a fost lansat in SUA in 2010 si are la baza un consum fix de calorii pe zi. Important este, de asemenea, si numarul de porteine, carbohidraţi, grăsime, fibre precum şi activitatea pe care o depune organismul pentru arderea acelor calorii. În funcţie de aceste aspect, se acordă alimentelor un număr de puncte, astfel că, la acelaşi număr de calorii, pâinea integral are mai puţine decât cea albă. În funcţie de vârstă, sex, greutate şi înălţime, fiecare persoană are voie să consume un anumit număr de puncte pe zi, având libertatea de a alege singure alimentele.  Fructele şi vegetalele crude au 0 puncte, deci pot fi consumate la liber. Excepţie fac vegetalele cu amidon – cartoful – sucul de fructe şi fructele uscate. O astfel de dietă a fost apreciată ca fiind nu doar sănătoasă, dar şi prietenoasă, în sensul că implică mai puţin stres pentru participanţi.

Dietele cu efect rapid, ultimul loc

La coada clasamentului se afla dietele care promit rezultate rapide in ceea ce priveste scaderea in greutate. Aceste regimuri alimentare sunt considerate nesanatoase, iar specialistii nu le recomanda deoarece implica un efect de yo-yo si sunt periculoase pentru sanatate.
Printre acestea se numărăr şi HMR – Health Management Resources Program - şi Optavia – Medifast. Aceste regimuri alimentare, presupun mese gata preparate, sunt greu de urmat şi odată abandonate, numărul de kilograme revine consideră experţii.  În opinia acestora aceste regimuri fac parte din categoria „yo-yo“.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare