Dieta si nutritie

#osteoporoza #cancer #doza #paralizie #carbogazoase

Studiu: Consumul de sucuri carbogazoase creste semnificativ sansele de a face cancer de prostata

Un studiu recent efectuat de oamenii de stiinta suedezi a dezvaluit faptul ca un consum regulat de bauturi carbogazoase creste cu 40% riscul de aparitie a unei forme agresive de cancer de prostata.


Studiul, realizat in cadrul Universitatii Lund din Suedia si publicat in revista de specialitate "American Journal of Clinical Nutrition", a fost intocmit in urma monitorizarii a peste 8.000 de barbati cu varste cuprinse intre 45 si 73 de ani pe o durata de aproximativ 15 ani. Toti participantii aveau o stare buna de sanatate la inceputul studiului.

La finalul cercetarii, oamenii de stiinta au comparat obiceiurile alimentare ale barbatilor diagnosticati cu cancer de prostata cu cele ale participantilor sanatosi. Astfel, au putut stabili o corelatie clara intre consumul de bauturi carbogazoase si aparitia cancerului de prostata.

Studiul nu a luat in calcul consumul de ceai si de cafea indulcite ori de sucuri dietetice. De asemenea, nu a fost remarcata nicio legatura intre dezvoltarea cancerului de prostata si consumul de sucuri naturale de fructe.

Nu in ultimul rand, specialistii suedezi au precizat ca, intrucat si factorii genetici joaca un rol considerabil in aparitia tumorilor canceroase la nivelul prostatei, sunt necesare studii suplimentare care sa confirme corelatia descoperita de ei.

 

O doza pe zi, nociva

 

Cercetarile specialistilor au dezvaluit ca barbatii care au consumat zilnic o doza normala (330 ml) de suc carbogazos au prezentat un risc cu 40% mai ridicat de a dezvolta o forma agresiva de cancer de prostata.

Explicatia ar putea consta, sunt de parere autorii studiului, in faptul ca bauturile carbogazoase contin o cantitate foarte mare de zaharuri. Acestea determina producerea de insulina, hormon care "hraneste" tumorile deja existente.

In cadrul studiului, forma agresiva de cancer de prostata a fost identificata la pacienti dupa aparitia simptomelor specifice, nu ca urmare a realizarii testului PSA (antigen specific prostatic). Rezultatele sunt, asadar, cu atat mai ingrijoratoare, cu cat formele avansate de cancer de prostata se dovedesc adesea a fi fatale.

 


Pastele, orezul si cerealele, alti factori de risc

 

Pe langa consumul zilnic de sucuri acidulate, cu un continut ridicat de zahar, un factor de risc in dezvoltarea cancerului de prostata, de aceasta data mai putin agresiv, s-a dovedit a fi si consumul regulat de paste, orez si cereale indulcite.

Astfel, barbatii cu o alimentatie bogata in paste si orez au prezentat un risc cu 31% mai ridicat, in timp ce consumatorii de cereale indulcite la micul dejun s-au expus unui risc cu 38% mai mare de a dezvolta o forma neagresiva de cancer de prostata.

 


Motive suplimentare pentru a renunta la bauturile carbogazoase

 

Faptul ca un consum regulat de sucuri carbogazoase este daunator sanatatii nu reprezinta o noutate. Studii realizate de-a lungul timpului au indicat ca acest tip de bauturi creste riscul de aparitie a numeroase probleme de sanatate, precum afectiunile cardiovasculare, diabetul, supraponderabilitatea si obezitatea, osteoporoza, cancerul pancreatic si paralizia.

Foto: livelenz.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare