Dieta si nutritie

#ciocolata #mere #spanac #lamaie #alimente sanatoase # combinatii alimentare

Sanatoase si hranitoare: top 6 cele mai bune perechi de alimente

Mai gustoase, mai sanatoase, mai usor de gatit. Asa vor fi gustarile pe care le prepari acasa, daca reusesti sa faci cele mai bune combinatii alimentare. Perechile potrivite de alimente te pot ajuta sa slabesti, sa previi cancerul, sa reduci riscul de a dezvolta boli cardiovasculare si iti aduc multe alte beneficii. Iata ce alimente ar fi bine sa combini pentru a-ti pastra sanatatea intacta.

1. Rosii si avocado

Rosiile sunt bogate in licopen, un antioxidant pigmentat (carotenoid), care reduce riscul de a dezvolta cancer si boli cardiovasculare. Un studiu realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Indiana, SUA, a aratat ca antioxidantii sunt mult mai bine absorbiti de organism daca sunt consumati impreuna cu alimente care contin grasimi sanatoase.

Pentru a-ti prepara o salata, nu alege dressinguri slabe in grasimi, ci foloseste avocado, astfel incat sa iti pastrezi mai mult timp sanatatea.

2. Fulgii de ovaz si sucul de portocale

Un studiu realizat recent a aratat ca, daca bei suc de portocale bogat in vitamina C si, in acelasi timp, mananci un bol de fulgi de ovaz, arterele sunt curatate, astfel ca riscul de a suferi un atac de cord scade.

Datorita fenolilor - compusii organici -, care se gasesc in ambele alimente, colesterolul "rau" este tinut sub control. Din acest motiv, este mult mai bine ca aceste  alimente sa fie consumate impreuna.

3. Broccoli si rosiile

Aceasta combinatie de alimente previne cancerul de prostata, se arata intr-un studiu recent. Licopenul care se gaseste in rosii contribuie la diminuarea riscului de a dezvolta tumori canceroase.

Glucorafanina gasita in broccoli stimuleaza productia de sulforafan, o substanta care inhiba cresterea tumorilor. Asadar, combinatie dintre cele doua reprezinta un remediu natural de lupta impotriva cancerului.

4. Afinele si strugurii

Daca mananci fructe diferite in acelasi timp, corpul tau se bucura de mai multe beneficii decat daca le-ai consuma separat. Nivelul de antioxidanti este mai mare daca fructele sunt combinate. Specialistii recomanda sa consumi aproximativ zece tipuri de fructe si legume pe zi pentru a reduce riscul de imbolnavire. Afinele si strugurii sunt doua dintre alimentele care fac o buna pereche.

5. Mere si ciocolata

Merele sunt cunoscute ca au un continut ridicat de quercetina - mai ales in coaja lor -, despre care se stie ca reduce riscul alergiilor, atacurilor de cord, bolii Alzheimer, bolii Parkinson, cancerului de prostata si de plamani.

Pe de alta parte, ciocolata contina catechina, un antioxidant care reduce riscul de a dezvolta ateloscleroza si cancer. Quercetina si catechina contribuie la imbunatatirea sanatatii inimii, motiv pentru care este bine sa consumi mere cu ciocolata.

6. Spanacul si lamaia

Datorita lamaii, fierul din legume verzi este mult mai rapid absorbit de corp. Vitamina C continuta de lamai va converti fierul de origine vegetala din spanac intr-o forma de fier asemanatoare cu cea care care provine din carnea rosie sau peste.

Datorita acestei combinatii de alimente iti vei intari sistemul imunitar si vei avea mai multa energie intreaga zi. Asadar, cand iti faci o salata din legume verzi, lasa deoparte uleiul si foloseste zeama de lamaie. Vei obtine o gustare si mai delicioasa, dar si mai sanatoasa.

Sursa foto: idiva.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare