Majoritatea persoanelor mananca ouale dimineata, insa specialistii spun ca acesta este un obicei prost si ca ouale ar trebui mancate la pranz, deoarece in acest moment al zilei organismul asimileaza mai bine nutrientii.
Specialistii recomanda consumul de oua la pranz, in special in perioada septembrie-iunie, cand organismul are nevoie crescuta de vitamie.
Pentru întărirea imunităţii şi îmbogăţirea organismului cu vitamine şi microelemente se prepară bucate în care ouăle se combină cu zarzavat, legume şi frunze verzi de păpădie, trifoi, podbal, tei, arţar dulce şi urzică.
Pentru copii şi tineri este util consumul mai des de ouă, iar la vârstă a treia, sunt de ajuns 2-3 ouă pe săptămână.
Mituri despre oua
Ouale cresc colesterolul
Acesta este un mit fals, sustie nutritionistul Flavia Manole. "Nivelul ridicat de colesterol nu este consecinţa unui anumit aliment, ci a întregii diete, mai ales a conţinutului acesteia în acizi graşi saturaţi", atrage atenţia nutriţionistul Flavia Manole. Potrivit unui studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Yale, consumul zilnic de ouă nu creşte semnificativ nivelul de colesterol iar beneficiile acestui aliment banal depăşesc cu mult aşa-zisele pericole mai mult sau mai puţin argumentate.
Oul crud este mai sănătos
Medicii si nutritionistii nu recomanda consumul de oua crude. Aceasta pot contine bacterii periculoase precum Salmonella enteritidis - de cele mai multe ori germenii provin de pe solul sau din cuibarul murdărit cu materii fecale.