Dieta si nutritie

#colesterol #grasimi #alimentatie

Cum sa reduci consumul de grasimi din alimentatie

Fie ca doresti sa pierzi in greutate sau sa ai un stil de viata mai sanatos, unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le faci este sa reduci considerabil cantitatea de grasimi din alimentatie. Aceste grasimi sunt nocive pentru sanatatea ta din mai multe puncte de vedere: ele provoaca boli de inima , stimuleaza imbatranirea prematura, maresc nivelul colesterolului din sange.

Totusi, daca ai vointa, poti elimina in proportie de 80% grasimile din dieta, astfel ca vei fi mai sanatos, vei arata mai bine, vei avea o stare generala mai buna. Alimentatia sanatoasa are asupra sanatatii tale un impact mai mare decat crezi, asa ca nu desconsidera acest lucru.

Iata ce trebuie sa faci pentru a elimina grasimile din dieta ta:
 

Alege doar carne alba


Carnea de vita, porc sau oaie abunda in grasimi foarte periculoase pentru sanatate. Consumul in cantitati mari provoaca nu doar indigestii, ci boli alea ficatului si ale cordului, asa ca incearca sa te indrepti catre carnea alba. Astfel, carnea de peste sau cea de pui sunt cele mai inspirate alegeri in acest sens. In plus, carnea de peste este bogata in acizi grasi Omega 3 si Omega 6, extrem de benefici pentru sanatate.

Evita de asemenea carnea tocata si mancarurile procesare (hamburgeri, carnati, crenvusti, mezeluri etc). Pe langa cantitati mari de grasimi, acestea contin si aditivi care in timp duc la boli de inima, cancer si alte afectiuni fatale).
 

Evita prajelile


Atunci cand doresti sa prepari o masa, ia in considerare varianta de mancare fiarta, coapta sau pregatita la gratar, dar uita de prajeala. Alimentele scaldate in ulei, indiferent ca este vorba despre orice fel de carne sau legume, sunt o bomba calorica, plina de grasimi nocive.

In schimb, alimentele fierte sau prajite isi mentin valorile nutritionale intacte, avand in continuare vitamine si minerale in cantitati optime.
 

Renunta la alimentele procesate


Dulciurile, mezelurile si in general toate alimentele gata pregarate au pe lista de ingrediente o sumedenie de lucruri, indepand de la conservanti foarte puternici, pana la indulcitori artificiali si coloranti sintetici. Este adevarat ca uneori iti este pofta de anumite produse si nu reusesti sa te abtii, dar daca vei citi ambalajul produselor si vei vedea si cantitatea de grasimi pe care o au acestea, in mod sigur vei observa ca acea cantitate este extrem de mare, asadar si foarte nociva.
 

Renunta la produsele junk-food


Junk-foodul este de asemenea o mancare extrem de procesata si foarte grasa. Hamburgerii, shaorma, hot-dogul si alte produse alimentare asemanatoase au pe langa acea cantitate mare de grasimi, cel putin un tip de sos care contine o lista intreaga de subtante cu grasimi.

Aceste grasimi se depun pe venele de sange, ceea ce ingreuneaza circulatia sanguina si provoaca astfel boli de inima prin simplul fapt ca oxigenul nu mai ajunge in cantitati suficiente la cord.
 

Bea ceaiuri


Desi pare greu de crezut, s-a dovedit ca persoanele care beau cate o cana de ceai (galbenele, musetel, patrunjel, coada soricelului etc) dupa fiecare masa, au colesterolul mai scazut, asadar mai putine grasimi in organism. Incearca sa inlocuiesti zilnic un litru de apa cu un litru de ceai neindulcit, eventual racit cu un cub de gheata.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare