Dieta si nutritie

#sosuri #sanatate #alimente sanatoase #dieta si nutritie #alimentatie sanatoase

Cum sa alegi sosuri sanatoase pentru salatele tale

Cand vine vorba de cele mai sanatoase preparate, salatele nu pot fi invinse. Fructele, legumele sau condimentele folosite contin vitamine si minerale esentiale care ajuta organismul sa supravietuiasca. Diferenta este data insa de sosurile pe care le folosim. Sosurile bogate in grasimi pot ruina acest preparat sanatos, transformandu-l intr-o bomba calorica.

Sosurile pe care le folosim in salate sunt la fel de importante ca legumele si fructele pe care le consumam. Intr-un studiu recent, sosurile pentru salate realizate din ulei de rapita sunt cele mai sanatoase. Acest ulei ajuta la absorbtia carotenoizilor solubili in grasime.

Carotenoizi precum luteina, licopen, betacaroten sau zeaxantina sunt cunoscuti pentru beneficiile pentru organismul uman. Protejeaza de efectele nocive ale radicalilor liberi, previn imbatranirea prematura si numeroase afectiuni, precum cancerul. Aceste substante naturale sunt cunoscute si pentru beneficiile pentru inima si ochi.

Astfel, salatele cu ulei de rapita, care este o grasime mononesturata, contin cele mai mici cantitati de grasime. Persoanele care consuma salate cu sosuri din ulei de soia sau unt, care sunt grasimi saturate, absorb mai multe grasimi nocive, care in timp au efecte devastatoare pentru organism.

Nu toate uleiurile sunt la fel

Atunci cand vine vorba de absorbtia substantelor nutritive solubile in grasime, nu toate uleiurile sunt la fel. Persoanele care nu consuma salata cu sosuri pe baza de ulei nu absorb aproape deloc carotenoizii din legume. Astfel, grasimile sunt absolut necesare pentru absorbtia acestor nutrienti.

Pentru a absorbi acesti nutrienti esentiali, nu trebuie sa folosesti cantitati mari de ulei. Doar 3 ml de ulei de rapita sunt ideali pentu orice portie de salata. Este indicat sa eviti sosurile din unt sau ulei de soia, care sunt foarte bogate in grasimi saturate, nocive pentru organismul uman.

Uleiul de masline, o grasime mononesaturata

Uleiul de masline este un alt ulei pe care il poti folosi cu incredere la prepararea sosurilor pentru salate. Alaturi de uleiurile de sofran si floarea soarelui, uleiul de masline este o sursa importanta de grasimi mononesaturate.

Uleiurile mononesaturate reprezinta cea mai buna alegere atunci cand vine vorba de prepararea unor sosuri dietetice pentru salate. Ajuta la absorbtia nutrientilor solubili in grasime si au numeroase beneficii pentru organism.

Aceste uleiuri nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Carotenoizii si alti nutrienti solubili in grasime nu sunt bine absorbiti din dietele sarace in grasimi. Este astfel foarte important ca alimentatia noastra sa fie echilibrata si sa nu excluda nicio categorie de alimente. Secretul sta insa in proportii. Nu exagera niciodata cu uleiurile sau grasimile pe care le consumi, deoarece pot avea consecinte serioase, oricat de sanatoase sunt.

Cantitatea ideala de grasimi pentru un sos de salata este de maxim 5 ml. Evita sosurile care contin peste 20 de ml de ulei, in special ulei de soia sau unt.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare