Painea este element de baza pentru romani. Practic, nicio masa fara paine. Consumul de paine in tara noastra este peste media europeana de 78 kg/ locuitor/an. Dar este important ce fel de paine mananci.
Mihaela Bilic, medic nutritionist, a explicat care ar fi cea mai sanatoasa alegere, cand vine vorba de paine.
"Faina ar trebui sa nu fie atat de alba si rafinata, sa ne intoarcem la procedeele traditionale de preparare a painii. In goana noastra de a face totul cat mai repede nu mai avem nici timp, nici rabdare sa lasam painea la dospit, lucru foarte important. Painea cu maia, lasata la dospit nu da intoleranta la gluten pentru ca bacteriile din maia metabolizeaza deja o parte din gluten. Este o paine mai usor de digerat," a precizat Mihaela Bilic pentru Medika TV.
"Ne comportam ca niste copii razgaiati"
Medicul a vorbit si despre restrictiile alimentare pe care ni le impunem fara sa avem o problema medicala. Mihaela Bilic a punctat faptul ca ar trebui sa ne bucuram de alimentele pe care organismul nostru le tolereaza si ar fi indicat sa mancam de toate, dar cu masura.
"Oamenii care sufera de boala celiaca ar da orice sa manance o coaja de paine, spre deosebire de multe persoane sanatoase care arunca painea la gunoi. Merita sa te bucuri de un lucru pe care organismul tau il tolereaza. Sunt oameni care si-ar dori sa faca asta si nu pot, iar noi ne comportam ca niste copii razgaiati carora li s-a urat cu binele," a atras atentia medicul in cadrul emisiunii Telemedika.