Dieta si nutritie

#sanatate #boala crohn #alimentatie #sindromul crohn #alimentatie boala crohn

Alimente pe care sa le eviti daca suferi de sindromul Crohn

Atunci cand vine vorba de boala Crohn, nu toate alimentele afecteaza persoanele bolnave in acelasi fel. De exemplu, alimentele condimentate reprezinta o problema majora pentru unele persoane, in timp ce altele nu concep eliminarea lor din alimentatie.

Exista insa cateva alimente pe care nu trebuie sa le consumi, in special atunci cand simptomele bolii se agraveaza. De asemenea, este foarte important sa fii cat mai bine informat despre aceasta boala si sa stii la ce sa te astepti atunci cand iti este rau.

Iata mai jos o lista cu alimentele problematice pentru sindromul Crohn:

Nuci. Nucile sunt alimente extrem de nutritive, insa daca sunt consumate in stare cruda, majoritatea persoanelor cu sindromul Crohn nu se vor bucura de toti nutrientii, grasimile benefice si proteinele din nuci.

Persoanele care sufera de sindromul Crohn nu pot mesteca suficient de bine aceste alimente, astfel ca sunt mai greu de digerat. Ca majortatea alimentelor dure, nucile irit stomacul, agravand astfel simptomele.

Fructe cu coaja. Un mar pe zi tine la distanta medicul, insa daca este necuratat poate duce la probleme serioase pentru o persoana care sufera de sindromul Crohn. Acelasi lucru este valabil si pentru legume cu coaja mai tare, precum castravetii.

Persoanele cu boala Crohn nu trebuie sa renunte la fructe si legume, insa trebuie sa aiba grija sa le curete inainte. In general, fructele si legumele la conserva sau gatite sunt mult mai bune pentru pacientii cu sindromul Crohn.

Popcorn. Cerealele integrale sunt bune pentru toata lumea, ina afara persoanelor care sufera de sindromul Crohn. Tehnic, popcornul este o cereala integrala, insa este foarte dura. Orice aliment tare este daunator pentru persoanele cu sindromul Crohn. Agraveaza simptomele si incetineste procesul de vindecare.

Alimente prajite. Puiul, pestele sau orice alt aliment sanatos devine o bomba calorica atunci cand este prajit. Alimentele prajite nu sunt sanatoase pentru nicio persoana, iar excesul de grasime ete cu adevarat problematic pentru persoanele cu Crohn.

Carne procesata. Este foarte important pentru persoanele cu sindromul Crohn sa consume suficientep roteine. Cel putin 25% din consumul zilnic trebuie sa vina din surse bazate pe proteine. Insa consumul de carne procesata sau afumata nu este cea mai indicata modalitate de a introduce proteinele in dieta.

Astfel de produse au foarte putine substante nutritive, insa o cantitate mare de grasimi si calorii care agraveaza simptomele.

Seminte. In timpul unei crize, persoanele cu sindromul Crohn trebuie sa evite alimentele care contin seminte, precum capsuni, zmeura sau rosii. Aceste alimetne nu se digera suficient si pot cauza diaree. De asemenea, este indicat sa eviti si painea cu seminte.

Cofeina. Multe persoane care sufera de sindromul Crohn trebuie sa uite de cafea si produsele cu cofeina. Orice contine cofeina este extrem de daunator si agraveaza simptomele. Este astfel indicat sa limitezi consumul de cafea, ciocolata sau bauturi carbogazoase.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare