Dieta si nutritie

#evitare mancat in exces #mancat in exces #excese #excese alimentare #excese culinare

9 trucuri care te vor ajuta sa renunti la mancatul in exces

Sunt multe situatii care ne duc catre a manca in exces. Unele sunt dezechilibrele emotionale, iar altele pot sa fie de natura fizica. Indiferent care este situatia ta, iata cateva trucuri care te vor ajuta sa renunti la mancatul in exces:

1. Curata toate rafturile de mancare din casa

Cu totii avem mancarea noastra preferata. Unii prefera pastele, altii chipsurile, altii micile prajituri. Unele persoane indeasa rafturile din bucatarie cu o gramada de alimente care au potentialul la a duce la mancat in exces tocmai pentru ca sunt adorate. Astfel ca este mai bine ca ele sa nu existe in casa pentru a indeparta tentatia de a le consuma in exces. Se spune ca ceea ce nu vezi, nu ai cum sa consumi. Deci, primul truc este sa indepartezi tentatia din casa ta.

2. Dormi mai mult

Se spune ca oamenii care nu reusesc sa doarma suficient, adica 7 sau 8 ore pe noapte, tind sa compenseze nevoia energetica imediata cu mancare, ce aduce satisfactie si ajuta sistemul sa functioneze.

3. Stai departe de foame intensa

Nu este bine sa ajungi in punctul acela periculos in care sa iti fie indeajuns de foame incat sa mananci orice iti este la indemana. Pentru a fi pregatit/a oricand este bine sa ai la tine gustari bogate in proteine sau vitamine.

4. Verifica nivelul tau de foame

Atunci cand iti este foame, este bine sa te intrebi cat de foame iti este. Astfel ca daca iti este foarte putin poti lua o gura de mancare, daca este moderata foamea, iei o gustare, iar daca iti este foarte foame, iei o masa intreaga.

5. Mananca constient

Atunci cand mananci constient de ceea ce faci si te concentrezi pe mancare, fara televizor sau alte distrageri, observi imediat bucuria gustului intens, a savorii mancarii si a nuantelor de arome. Asadar, ai tendinta de a te bucura fara sa exagerezi cu cantitatea.

6. Include proteine si fibre in mancarea ta zilnica

Orice nutritionist te poate ajuta cu cantitatile de proteine si de fibre care sunt necesare in dieta zilnica. Ele te ajuta sa simti ca esti plin, induc satietate si nu mai ai schimbarile bruste de nivel al glucozei din sange.

7. Foloseste o farfurie mai mica

Atunci cand vrei sa mananci utilizeaza o farfurie mai mica pentru ca imaginea vizuala a ceea ce mananci este importanta. Vei avea senzatia ca ai mancat mai mult si te vei simti cu adevarat mai satisfacut.

8. Alege intai legumele

Atunci cand esti la o petrecere nu te lasa pacalit/a de multitudinea de alimente nesanatoase si incepe cu a manca legume. Astfel ca te vei satura mai repede fara a avea tendinta de a manca doar lucruri nesanatoase.

9. Mananca incet

Atunci cand mesteci mai mult si mananci mai incet ii permiti sistemului digestiv sa functioneze si astfel vei ajunge sa simti satietate mai repede. Cercetatorii spun ca este necesar un timp de 20 minute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare