Dieta si nutritie

# lipsa proteine #dieta #alimentatie #proteine

7 semne ca mananci prea putine proteine

Proteinele sunt esentiale in orice dieta alimentara sanatoasa. Chiar si atunci cand vrei sa slabesti, ai grija sa consumi si alimente bogate in proteine. Nu este insa intotdeauna usor de determinat cate proteine ai consumat si daca ai atins cantitatea necesara de care corpul tau are nevoie. Iata care sunt cateva dintre semnele cel mai usor de observat ca mananci prea putine proteine.

Pofta de mancare crescuta

Aunci cand iti este aproape tot timpul foame si mesele de peste zi nu iti potolesc foamea, este posibil sa nu mananci suficiente proteine. Atunci cand corpul tau primeste suficiente proteine, senzatia de satietate este de durata si nu vor mai aparea tot felul de pofte si nevoia de a manca oricand si orice. In plus, atunci cand mananci un mic dejun bogat in proteine si nevoia de a rontai diverse gustari nesanatoase sau pofta de dulce vor fi mai putine sau deloc, pe parcursul zilei.

Metabolism incetinit

O dieta saraca in proteine duce la pierderea masei musculare si in consecinta la un metabolism lent. Cantitatea zilnica de proteine recomandata este de 0.8-1.1 grame pentru fiecare kilogram, fara sa fie luate in considerare activitatea fizica si aportul de calorii.

Lipsa atentiei

Atentia si concentrarea sunt scazute atunci cand nu mananci suficiente proteine. Proteinele formeaza hormonii si enzimele care permit creierului sa functioneze corect. Aportul adecvat de proteine asigura aminoacizii necesari care mentin energia si concentrarea.

Ranile se vindeca mai greu

Proteinele ajuta la cresterea si repararea tesuturilor, impreununa cu micronutrientii, antioxidantii si anumite vitamine. Insa proteinele sunt in special necesare pentru ca oxigenul si fluxul de sange sa vindece si sa repare pielea. Deficienta de proteine mai duce si la cresterea riscului de fracturi ale oaselor. Exista o serie de studii care au demonstrat o densitatea osoasa redusa si o rata crescuta a pierderii de masa osoasa la persoanele care au o dieta alimentara saraca in proteine.

Poate aparea anemia

Anemia este afectiunea in care sangele nu are suficienta celule rosii sanatoase pentru a cara oxigen in tot corpul. Una dintre cauzele aparitiei bolii este o dieta saraca in alimente care contin proteine si care sunt bogate in fier, vitamina B12 si folati. Anemia poate aparea insa si la persoanele care consuma proteine, insa nu le consuma pe cele corecte. Veganii si cei care evita produsele care contin proteina animal prezinta riscul de a avea deficienta de vitamina B12 (aceasta se regaseste exclusiv in produsele animale).

Retentie de apa

Un alt simptom al dietei sarace in proteine este retentia de apa, care apare din cauza albuminei, o proteina din sange care ajuta la mentinerea echilibrului fluidelor in organism. Atunci cand corpul nu are suficienta albumina, fluidele sunt retinute in extremitati, de regula in picioare.

Unghii moi si fragiele

Atunci cand nu mananci suficiente proteine si calorii, corpul tot va supravietui insa va consuma toate resursele. Acesta este momentul in care unghiile devin moi si fragile si parul va incepe sa cada. Atunci cand consumi alimente bogate in proteine se formeaza keratina, esentiala pentru sanatatea parului, pielii si unghiilor.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare