Dieta & Nutritie

#ceapa #sanatate #gripa #raceala

De ce este bine sa mananci ceapa

Utilizata de mii de ani in toate colturile lumii, ceapa este unul dintre cele mai cunoscute si apreciate legume. Aceasta este adesea utilizata in mancaruri si salate, insa unii prefera sa o consume ca atare, ca un fel de „garnitura” pentru carnea foarte grasa.


Ceapa este recunoscuta pentru actiunea sa puternica impotriva tusei, a racelii si gripei sau a infectiilor bacteriene. In plus, Organizatia Mondiala a Sanatatii accepta utilizarea cepei pentru tratarea lipsei poftei de mancare si pentru a preveni ateroscleroza. Mai mult decat atat, s-a descoperit ca extractul de ceapa reduce crizele de astm bronsic.


Valori nutritionale


100 de grame de ceapa contine:

 

  • Vitamina A – 50 UI
  • Vitamina B
  • Vitamina C – 9 mg
  • Calciu – 32 mg
  • Forfor – 44 mg
  • Potasiu – 300 mg
  • Carbohidrati – 10.3 mg
  • Proteine – 1.4 mg
  • Calorii – 45.


Iata doar cateva dintre motivele pentru care este bine sa mancam ceapa


Protejeaza impotriva  bolilor cardiovasculare


Ceapa contine un numar ridicat de sulfuri similare cu cele gasite in usturoi, sulfuri care pot duce la scaderea lipidelor din sange si a tensiunii arteriale. O cercetare facuta in India asupra comunitatilor care nu consume de fel ceapa si usturoi a aratat ca subiectii au colesterolul mult mai ridicat si ca sangele lor se coaguleaza mai repede spre deosebire de persoanele care consuma aceste doua legume.


In plus, ceapa este o sursa de flavonoide, substante cunoscute pentru faptul ca ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare.


Previne aparitia cancerului


Ceapa contine  o mare varietate de sulfuri care ofera protectie impotriva dezvoltarii tumorilor. De exemplu, in centrul Georgiei, unde ceapa se cultiva in cantitati foarte mari, rata de mortalitate din cauza cancerului de stomac este foarte scazuta (cu 40%) comparativ cu alte state. In concluzie, consumul ridicat de ceapa ofera protectie impotriva cancerului de stomac, dar si a altor tipuri de cancer.


Indeparteaza insomnia


Persoanele care se confunta cu insomniile si nu vor sa apeleze la medicamente, pot incerca sa consume ceapa cu o ora inainte de culcare. Totusi, incearca sa consumi maxim o jumatate de ceapa de dimensiuni mici pentru a evita crampele stomacale sau senzatiile de greata.


Previne raceala si gripa


In principiu, consumul de ceapa este extraordinar pentru prevenirea racelii si a gripei, insa ea poate fi si consumata in paralel cu tratamentul medicamentos pentru a grabi vindecarea. Ceapa lasa in urma sa o senzatie de caldura, foarte benefica organismului atunci cand raceala este instalata.  In plus, ceapa actioneaza ca un medicament anti viral si anti bacterian, iar continutul de vitamina C ajuta la intarirea organismului.


Alunga afectiunile orale


Chiar daca mirosul pe care il lasa in urma sa este departe de a fi placut, ceapa este recomandata de medici pentru a preveni aparitia cariilor dentare si a infectiilor orale. In primele doua minute de la consumul de ceapa, o mare parte din microbii din cavitatea bucala sunt omorati, iar efectul ramane pentru o vreme indelungata.


Alte afectiuni in care consumul de ceapa este benefica:


De asemenea, consmul de ceapa stimuleaza cresterea parului , intareste unghiile, imbunatateste vederea. In plus, oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta leguma prelungeste viata celor care o consuma in mod regulat.
 

  •   2010-10-15
  •   6815 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragota

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mirel Roman: 9 beneficii ale dansului

Expertul Acasa.ro, Mirel Roman, coregraf

Pune o intrebare

Mananci si slabesti
sanatos!
Fii primul care afla despre
noua aplicatie Acasa.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mirel Roman: Cum sa reaprinzi flacara pasiunii in cuplu

Expertul Acasa.ro, Mirel Roman, coregraf

Pune o intrebare