Boli

#donare sange mall #donatori sange #campanie donare sange #donare sange

Vino si salveaza o viata! Campanie de donare de sange, in weekend, intr-un mall din Capitala

In luna august fost cea mai mare criza de sange din ultimii ani, dupa cum spunea chiar Doina Gosa, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguina din Bucuresti.  

Problema nu s-a rezolvat nici pana in prezent. Sute de pacienti, internati in spitale cu probleme de grave de sanatate, au in continuare mare nevoie de sange. 

Tocmai din acest motiv, Asociatia React si partenerii sai, ii invita pe cei dispusi sa doneze sange pentru toti pacientii din spitale ale caror vieti depind de transfuzii de sange sa se alature campaniei „Daruieste timp, doneaza sange”, ajunsa deja la a cincea editie. 

Astfel, persoanele care doresc sa doneze sange, si nu au timp in resrtul saptamanii, sunt asteptate la intrarea principala din Sun Plaza – Esplanada Sud, in perioada 1-3 septembrie, intre orele 9.00 si 13.00.

Recoltarea de sange va fi realizata de personal specializat de la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, in conditii de siguranta, folosind instrumente de unica folosinta. La fiecare donare se recolteaza aproximativ 450 ml de sange, care vor fi folositi pentru pacientii internati in spitalele din Capitala, a caror viata poate sa depinda de aceste transfuzii.

Persoanele care doresc sa doneze sunt asteptate in Sun Plaza cu cartea de identitate si cu micul dejun consumat (un mic dejun usor, sandwich cu carne slaba, legume si fructe consistente). Nu se fumeaza inainte si dupa donare cu o ora.

Cei care doresc sa doneze trebuie sa indeplineasca minimum urmatoarele conditii:

  • sa aiba intre 18 si 60 de ani
  • sa aiba greutatea cuprinsa intre 50 si 100 kg (femeile), 60 si 110 kg (barbatii)
  • sa nu fi suferit interventii chirurgicale sau stomatologice in ultimele 3 luni
  • nu pot fi femei insarcinate, in perioada de lauzie sau in cea menstruala
  • sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii
  • sa nu fi suferit de hepatita – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie,
  • bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii.

Mai multe informatii despre conditiile de donare gasiti pe www.pentruviata.com.

Donatorii vor completa un formular si apoi vor beneficia de un consult medical rapid (anamneza, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului si hemoglobinei etc.) in urma caruia medicii vor decide daca persoanele sunt apte pentru donare.

In cadrul acestor campanii, donarea de sange este benevola (fara bonuri de masa si adeverinte), insa un singur donator, prin cei 450 ml de sange recoltati, poate ajuta la salvarea a pana la trei vieti omenesti.

In campania precedenta, din mai 2017, 207 persoane au raspuns apelului si s-au alaturat campaniei. Dintre acestea, 160 au fost declarate apte pentru donare. Astfel, s-au recoltat 72 de litri de sange, cantitate care a ajutat la salvarea a 400 de pacienti internati in spitalele din Capitala. 

Sursa foto: dailytimes.com.pk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare