Boli

#sanatate #ventilatoare #temperatura corpului #afectiuni canicula

Ventilatoarele, periculoase pentru sanatate in sezonul cald

Este de-abia mijlocul lunii iulie, si in Romania deja s-au inregistrat temperaturi extrem de ridicate. Expunerea prelungita la temperaturi ridicate si raze solare reprezinta un risc major pentru sanatate.

In aceste conditii tot mai multe persoane cauta racoarea oferita de aparatele de aer conditionat sau de ventilatoare. Pe masura ce valurile de caldura sunt din ce in ce mai frecvente, foarte multi dintre noi apeleaza la ventilatoare, in lipsa aparatelor de aer conditionat. Cat sunt insa de sigure pentru sanatate aceste aparate care ajuta la racirea aerului?

Ventilatoarele maresc temperatura corpului

Tot mai multi specialisti studiaza efectele pe care ventilatoarele le pot avea asupra organismului uman. Multi dintre acesti specialisti nu incurajeaza folosirea in exces a ventilatoarelor. De altfel, atunci cand temperaturile de afara sunt foarte mari, ventilatoarele maresc si temperatura corpului, in loc sa o reduca.

De asemenea, la temperaturi mari, ventilatoarele incurajeaza transpiratia in exces, ceea ce duce la deshidratare si dezechilibru de electroliti. Aceste dereglari afecteaza functionarea corecta a intregului organism uman, de la inima pana la nervi.

Aceste probleme sunt mai frecvente in randul persoanelor mai sensibile, dar si in randul copiilor si varstnicilor si persoanelor care sufera de afectiuni cronice.

Numeroase studii arata ca ventilatoarele reduc in anumite conditii accidentele cauzate de canicula, insa la temperaturi foarte mari pot face mai mult rau decat bine. Este astfel indicat sa folosesti ventilatoarele cu moderatie, iar aerul rece sa fie directionat intr-o parte a incaperii in care nu stai. Aerul rece va ajunge si la tine, fara a avea insa efecte negative.

Cum te protejezi pe canicula

Ce poti face insa atunci cand temperaturile ating cote alarmante? Cum te poti racori si preveni efectele devastatoare ale caniculei asupra organismului uman?

In primul rand este foarte important sa te hidratezi corespunzator. Bea apa chiar si atunci cand nu iti este sete. Evita bauturile pe baza de cofeina si alcool, care maresc temperatura corpului si tensiunea arteriala. Bea cel putin 2 litri de apa pe zi si chiar mai mult in zilele caniculare sau cand faci multa miscare.

In zilele caniculare incearca sa eviti activitatile extenuante in aer liber. Petrece mai mult timp in camere aerisite, in care functioneaza aparate de aer conditionat. De asemenea, evita orele critice, 11.00 - 16.00.

Poarta haine lejere, din materiale naturale, precum bumbac sau in, in culori cat mai deschise. Evita hainele si materiale sintetice si in culori inchise, care absorb mult mai rapid caldura.

Daca lucrezi in aer liber, este foarte important sa iei pauze mai dese, in care sa te hidratezi bine si sa petreci cateva minute la umbra si racoare. De asemenea, nu uita sa folosesti creme si lotiuni cu factor de protectie SPF foarte ridicat, chiar daca nu mergi la plaja.

De asemenea, incearca sa stai in spatii cu aer conditionat, daca nu dispui acasa de astfel de aparate de racit aerul. Petrece 2 - 3 ore pe zi in mall-uri sau librarii bine aerisite.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului