Boli

# scleroza multipla tratament gratuit #tratament medical #scleroza multipla

Un pacient cu scleroza multipla a castigat in instanta dreptul la tratament gratuit

Un pacient cu scleroza multipla a dat in judecata Statul pentru a beneficia de tratamentul medical de care are nevoie si a castigat prin ordonanta presedintiala.

Curtea de Apel Bucuresti a obligat joi, 17 ianuarie 2019, Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii, CNAS si Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sa-i acorde gratuit tratamentul necesar pacientului. si de aceasta data, instanta a constatat ca autoritatile din sanatate nu au respectat termenul de 90 de zile prevazut atat de Directiva Consiliului 89/105/CEE, cat si de Ordinul ministrului Sanatatii nr. 861/2014, in care trebuia finalizata evaluarea medicamentului in vederea includerii pe lista de compensate. Cererea de evaluare a medicamentului a fost depusa la ANMDM la data de 23.07.2018 si trebuia solutionata pana cel tarziu pe 23.10.2018, dar acest lucru nu s-a intamplat.

„Cel mai probabil va exista un recurs din partea Statului Roman, dar acesta nu va afecta sentinta pronuntata pe cererea de ordonanta presedintiala deoarece, potrivit legii, aceasta are caracter executoriu imediat, astfel ca pacientul va beneficia de tratament in perioada imediat urmatoare. Un potential recurs va fi judecat de instanta suprema in 2-3 ani. Din experienta proceselor similare castigate in anii anteriori casa de asigurari a pus efectiv in executare hotararea in aproximativ 1 saptamana. Noi am formulat cererea de executare vineri, 18 ianuarie.” spune avocat Dan Cimpoeru.

Din motive personale, pacientul alege sa isi pastreze anonimatul, astfel ca noi suntem obligati sa-i respectam acest drept.

Situatia nu este singulara, atrage atentia Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), care spune ca la ANMDM sunt inregistrate cateva zeci de dosare de evaluare a unor medicamente inovative pentru tratatarea unor boli grave (cancer renal, cancer urotelial, cancer pulmonar, colita ulcerativa, limfom Hodgkin) care au termenul depasit si nici nu se poate estima cand anume vor fi finalizate.

Mai mult, sunt medicamente noi deja evaluate, cu recomandarea de includere neconditionata (pentru artrita reumatoida, limfom Hodgkin, artrita psoriazica, boala Crohn, colita ulcerativa, diabet zaharat), dar care nu au fost incluse inca pe lista de compensate, aprobata prin HG nr. 720/2008.

In perioada 2014-2015, cu sprijinul Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, 165 de pacienti diagnosticati cu cancer (melanom malign, adenocarcinom de prostata, neoplasm mamar, neoplasm pulmonar, adenocarcinom gastric, neoplasm ovarian, sarcom de tesuturi moi) si alte boli cronice (scleroza multipla, artrita idiopatica juvenila) si-au castigat dreptul la viata dand in judecata Statul roman.

Astfel, prin 17 hotarari judecatoresti, pronuntate in cadrul procedurii ordonantei presedintiale, Curtea de Apel Bucuresti a obligat autoritatile responsabile sa asigure pacientilor reclamanti tratament gratuit cu medicamente inovative.

“In octombrie 2015, ca urmare a demersurilor noastre judiciare, majoritatea medicamentelor care au facut obiectul proceselor mentionate, au fost incluse pe lista medicamentelor compensate aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 720/2008, iar legislatia a fost modificata corespunzator. Dupa aceasta „experienta” - unica in Uniunea Europeana - am crezut ca, in sfarsit, autoritatile responsabile au inteles ca pacientii nu trebuie sa-si obtina tratamentul medical de la judecator, ci de la sistemul de sanatate! Din pacate pentru pacienti, lucrurile nu s-au schimbat. Statul roman ignora in continuare legislatia europeana in materie si nu este in stare sa-si respecte nici macar propriile sale reguli! La 16.01.2019, un pacient bolnav de scleroza multipla s-a judecat din nou cu Statul pentru a beneficia de tratamentul medical de care are nevoie si a castigat!”, spune Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

Toate demersurile judiciare au fost realizate de dr. Dan Cimpoeru, conferentiar universitar la Universitatea din Bucuresti, avocat specializat in drept medical, cu o vasta experienta in domeniul sanatatii. Din anul 2007, el colaboreaza cu asociatiile reprezentative de pacienti, aparand drepturile acestora in fata instantelor de judecata si a autoritatilor din domeniul sanatatii (Mininisterul Sanatatii, CNAS, comisiiile de sanatate din Camera Deputatilor si Senat etc.). in calitate de expert, a participat la elaborarea unor importante proiecte de lege din domeniul sanatatii (controlul tuberculozei, malpraxisul medical, vaccinarea, sanatatea femeii si copilului), a publicat articole de specialitate, a elaborat opinii legale, a organizat si sustinut numeroase conferinte, programe educative, simpozioane pe teme de drept medical.


Despre APCR

Misiunea imediata a Aliantei Pacientilor Cronici din Romania este cea de determina autoritatile sa consulte pacientii in permanenta si la modul real in privinta schimbarilor pe care preconizeaza sa le realizeze in sistemul de sanatate si de a face cunoscute si respectate in Romania drepturile pacientilor. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati: www.aliantapacientilor.ro. 

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului