Boli

# tratament revolutionar #barbat vindecat de sida #tratament sida #sida

Un barbat infectat cu SIDA a fost vindecat cu un tratament revolutionar

Un barbat din Regatul Unit infectat cu SIDA a devenit a doua persoana din lume care a fost vindecata de aceasta afectiune cu ajutorul unui tratament revolutionar.

 

Barbatul a fost diagnosticat cu HIV in anul 2003 si a inceput sa ia medicamente pentru a controla infectia in anul 2012.

In acel an a dezvoltat limfomul Hodgkin si a fost de acord cu un transplant de celule stem pentru a trata cancerul in 2016. Un singur barbat a mai supravietuit si a fost vindecat de SIDA. Este vorba despre asa-numitul "pacient Berlin" Timothy Ray Brown, un barbat american tratat in Germania in urma cu 12 ani. Orice alta incercare din anii care au urmat a fost nereusita, multi suportand consecinte devastatoare si mortale.

In afara de HIV, ambii barbati se confruntau si cu stadii avansate de cancer - pacientul cu leucemie din Berlin, pacientul cu limfom Hodgkin din Londra.

Pentru ei, un transplant de celule stem, care poate pune viata in pericol, a fost o incercare de supravietuire.

Medicii au gasit un donator cu o mutatie genetica care confera rezistenta naturala la HIV. Aproximativ 1% din persoanele din nordul Europei au mostenit mutatia de la ambii parinti si sunt imuni la majoritatea infectiilor cu HIV. Donatorul avea aceasta dubla copie a mutatiei.

“Acesta a fost un eveniment improbabil", a declarat cercetatorul principal Ravindra Gupta de la Universitatea College London. “De aceea, acest lucru nu a fost observat mai des la alti pacienti".

Transplantul a schimbat sistemul imunitar al pacientului din Londra, oferindu-i mutatia donatorului si rezistenta la HIV. Pacientul a incetat voluntar sa ia medicamente pentru a vedea daca virusul ar putea reaparea.

Conform Daily Mail, pacientii cu SIDA folosesc pilulele zilnice pe viata pentru a suprima virusul. Cand medicamentele sunt oprite, boala revine, de obicei in doua-trei saptamani. Acest lucru nu s-a intamplat insa cu pacientul britanic, care de 18 luni este complet vindecat.

"Cred cu certitudine ca exista ceva de invatat din acest caz, care ofera speranta unui tratament pentru persoanele care traiesc cu SIDA si care este cu adevarat important", a spus dr. Ron Lubelcheck, directorul medical al Centrului CORE Ruth M. Rothstein din Cook County.

"Un transplant de celule stem este o procedura utilizata pentru persoanele cu cancer de sange, este o procedura care implica o cantitate destul de mare de risc, risc de infectie foarte grava, risc de deces, deci nu este un tratament aplicabil populatiei generale", a mai spus Lubelcheck. "Potential, in viitor, ar putea exista si alte tehnologii de editare a genelor. Va dura ceva timp pentru a dezvolta aceste tehnologii, dar cred ca exista speranta".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare