Parca din senin a inceput sa te doara stomacul, ai febra, dureri de cap, diaree si senzatie de voma, in principiu o stare generala foarte proasta? In aceasta situatie, posibilitatea de a suferi de o toxiinfectie alimentara este aproape 100%.
Toxiinfectiile alimentare sunt afectiuni digestive acute frecvent intalnite in perioada verii, fiind determinate de ingestia, odata cu alimentele, a unei toxine alimentare. De aceea, inainte de toate trebuie sa stiti ca acesta afectiune este favorizata de temperaturile de peste 30 de grade Celsius.
Din pacate, este o boala care se raspandeste extrem de repede, putand afecta foarte multe persoane atat dintr-o colectivitate mica, pana la grupuri mari de oameni, cum se intampla de obicei cu persoanele de la sate care beau apa dintr-o sursa infectata.
Igiena corecta va scapa de necazuri
- Cea mai sigura metoda de a preveni imbolnavirea de toxiinfectie alimentara este igiena corespunzatoare.
- Spala-te intotdeauna pe maini cu apa si sapun inainte de a manca sau de a pregati mancarea.
- Vasele, tacamurile, ustensilele si masa pe care mananci si in care prepari mancarea trebuie sa fie perfect curate.
- Citeste cu atentie instructiunile de pe etichetele produselor alimentare pentru ca acestea contin informatii corecte despre pastrarea, prepararea si valabilitatea lor.
- Evita sa cumperi alimente din magazinele care nu au conditii de pastrare (lazi frigorifice, aer conditionat.
- Decongeleaza carnea in frigider sau in cuptorul cu microunde, dar in niciun caz sub jet de apa calda. De asemenea, spala sub jet de apa fructele si legumele proaspete.
- Nu este indicat sa pastrezi alimente pentru mai mult de doua ore la temperaturi mai mari de 32 de grade Celsius si nici pastrarea alimentelor o perioada prea mare, chiar daca sunt tinute la frigider.
Atentie: alimentele care produc cel mai des toxiinfecţii alimentare sunt ouale, branzeturile, cremele, maioneza, carnea tocata.
Daca te-ai imbolnavit…
- In general, o toxiinfectie usoara va dura maximum doua zile. Astfel, daca simptomele nu sunt grave si nu necesita consultul medical atunci afla ce trebuie sa faci la domiciliu:
- In primele ore de la debut nu lua medicamente impotriva diareei si a varsaturilor, deoarece acesta este modalitatea in care organismul incearca sa elimine germenii ce au provocat afectiunea.
- Bea cat mai multe lichide (apa minerala, plata, ceai de plante), pentru a preveni deshidratarea, caci organismul se deshidrateaza puternic in aceasta perioada.
- Evita sa mananci cel putin 12 ore, dupa care poti incepe cu alimente usoare: banane, orez, supa de pui.
Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.