Boli

#cancer #test sangvin #victor velculescu

Testul sangvin pentru cancer, o sansa la viata pentru bolnavi

O simpla analiza de sange poate permite de acum inainte detectarea chiar si a celor mai mici urme de ADN provenind de la diverse tumori canceroase. Testele de sange personalizate - denumite PARE (Personalized Analysis of Rearranged Ends) - care ar putea sa urmareasca daca tratamentul impotriva cancerului este eficient sau daca maladia a recidivat, se bazeaza pe tehnici genomice.

Noul test sangvin a fost descoperit de o echipa de cercetatori americani, condusa de doctorul roman Victor Velculescu , profesor la Universitatea John Hopkins din Maryland (SUA). Descoperirile facute in cadrul acestei cercetari au fost prezentate la conferinta organizata anual de Asociatia Americana pentru Progresul Stiintei (AAAS), in perioada 18 - 22 februarie, in orasul american San Diego .

 

Avantajele testului sangvin pentru cancer

 

Testele identifica ADN-ul tumorii intr-un mod foarte exact. Pana in prezent, era foarte dificil de detectat si de localizat cu precizie zona in care modificarile genetice se produc la nivelul tumorii. In viitor, pe baza acestei „amprente genetice” se vor putea detecta eventualele resturi tumorale ramase dupa o interventie chirurgicala, in timpul chimioterapiei sau a sedintelor de radioterapie .

Testul sangvin pentru cancer, care ar trebui sa fie disponibil in cinci ani, ar trebui sa-i scape pe pacienti de sedintele de chimioterapie si radioterapie, asigurandu-i in acelasi timp ca vor avea parte de alte metode de tratament salvatoare.

Un alt avantaj ar putea fi acela ca se va reduce semnificativ numarul interventiilor chirurgicale, atata timp cat testul ar putea verifica daca maladia s-a extins la ganglionii limfatici sau la tesuturile initial sanatoase din jurul tumorii, care ar putea fi lasate in pace daca nu prezinta risc de imbolnavire. De asemenea, testul va putea semnala faptul ca un tratament nu este eficient.

Procedura de utilizare a testului sangvin se bazeaza pe tehnologia de identificare a ADN-ului celulelor tumorale si depistarea acestora in sange. Desi testele sangvine actuale pot monitoriza cancerul de sange, cum este leucemia, acestea nu sunt disponibile pentru tumori de dimensiuni mari.

In prezent, nu exista niciun test pentru cancer care sa ofere biomarkeri (metode moderne de monitorizare biologica) personalizati pentru supravegherea acestei maladii extrem de grave. Credem ca aceasta este una dintre primele aplicatii in tehnologia de secventiere a genomului care poate fi de un real folos bolnavilor de cancer” a declarat presei Victor Velculescu.

Cercetatorii intentioneaza sa testeze in viitorul apropiat un numar mare de tumori canceroase, pentru a pune la punct un test sangvin viabil si din punct de vedere comercial, care sa poate fi distribuit pe scara larga.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului