Boli

#bolile inflamatorii intestinale #febra #dureri abdominale #boli intestinale #boli tineri

SEMNAL "Boala adultilor tineri", din ce in ce mai raspandita in Romania. Simptome pe care le ignoram

In ultimul deceniu, ca urmare a stilului de viata dezechilibrat, numarul bolilor bolilor inflamatorii intestinale a crescut de 10 ori, in special la copii, adolescenti si adulti tineri, atrag atentia medicii. Din acest motiv, astazi a fost lansata campania "Alege sa fii tu invingatorul!". Pana pe 21 mai, bucurestenii vor putea afla informatii relevante referitoare la bolile inflamatorii intestinale, vizitand Colonul Gigantic din parcul Unirii.

Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica (colita ulcerativa), sunt afectiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv.

In Romania sunt aproximativ 10.000 de pacienti diagnosticati cu boala Crohn sau colita ulcerativa, dintre care peste 1.500 sunt inregistrati in Registrele Nationale. Aproximativ 3 milioane de persoane sufera de BII in Europa.

"BII se caracterizeaza prin diaree cronica, scaune cu sange, mucus si puroi (intre 3-4 si peste 20/zi), aparute atat ziua cat si noaptea, dureri abdominale, febra, disparitia apetitului, scadere in greutate. Orice persoana care dezvolta aceste simptome o periada mai lunga de 4 saptamani trebuie sa se prezinte de urgenta la medic", a declarat Conf. Dr. Liana Gheorghe, Presedinte executiv al Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa.

Frecvente la tineri

Desi bolile inflamatorii intestinale pot aparea la orice varsta, cele mai multe cazuri se inregistreaza la persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. “Bolile inflamatorii intestinale nu sunt cauzate de un singur agent patogen, ci rezulta din interactiunea complexa dintre predispozitia genetica a individului si factori din mediu,indeosebi din dieta. Am remarcat o crestere de circa 8-10 ori a acestor afectiuni in ultimul deceniu, in special la copii, adolescenti si adulti tineri, ca urmare a modificarii stilului de viata”, a adaugat Conf. Dr. Liana Gheorghe.

Impactul asupra vietii bolnavilor

La nivel european, statisticile arata ca 10% dintre pacientii cu BII sunt someri, iar cei care muncesc au, in general, intre 3 si 6 saptamani concediu medical pe an. De multe ori pacientii ajung sa se simta captivi, fiind nevoiti sa foloseasca toaleta de pana la 20 de ori pe zi. De asemenea, in perioadele de puseu acut al bolii, pacientii au crampe, dureri abdominale, sangerari si au nevoia urgenta de a merge la toaleta. Aceste pusee pot dura chiar si 5 zile pe saptamana.

“Bolile inflamatorii intestinale au impact asupra vietii pacientilor, afectandu-le atat viata profesionala si capacitatea de a munci, cat si relatiile sociale. Am ales sa organizam acest eveniment pentru a atrage atentia publicului larg ca aceste boli exista si reprezinta o povara nu doar pentru pacient, dar si pentru intreaga societate”, a declarat Isabella Grosu, presedinte al ASPIIR.

Complicatii serioase in lipsa tratamentului


Pacientii pot trece prin mai multe evaluari medicale inainte de a se stabili diagnosticul corect, intrucat simptomele BII sunt insuficient cunoscute, iar uneori simptomatologia poate fi comuna cu a altor afectiuni ale tractului gastrointestinal.

Netratate si necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evolueaza in pusee de activitate inflamatorie, cu complicatii (ocluzie, malabsorbtie si malnutritie, supuratii, cancer colonic). Cu o diagnosticare corecta si un tratament adecvat, pacientii cu BII pot avea o viata normala.

Jumatate dintre pacientii cu BII experimenteaza frecvent recidive ale bolii si de multe ori manifesta si alte afectiuni intestinale. 53% dintre pacientii cu boala Crohn necesita spitalizare in decurs de 10 ani dupa diagnosticare, 30-50% dintre pacienti au nevoie de o interventie chirurgicala si pana la 20% dintre acestia
necesita o a doua operatie in interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienti, BII sunt asociate cu aparitia altor afectiuni, precum cele ale ochilor, ale articulatiilor sau ale pielii.

Sursa foto: saftytube.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului