Boli

#romani scleroza multipla #scleroza multipla

Scleroza multipla, boala care afecteaza tinerii din Romania!

Astazi, 31 mai 2017,este Ziua Mondiala a Sclerozei Multiple,  afectiune autoimuna, de care sufera aproximativ 10.000 de de romani. Boala afecteaza predominant tinerii cu varste cuprinse intre 20 - 40 de ani, fiind considerata cea mai invalidanta boala a adultului tanar!

Scleroza multipla este o afectiune autoimuna, cronica, progresiva a sistemului nervos central care cauzeaza inflamatie si degenerare neurologica. Printre simptomele sclerozei multiple putem enumera: deficite motorii ale membrelor care pot duce la paralizii grave şi ireversibile, tulburari de vedere, tulburari de coordonare, alterarea simturilor, oboseala cronica, diminuarea capacitatii de concentrare, a capacitatii de a vorbi şi de a inghiti, dificultati de control a vezicii urinare, tulburari sexuale şi deteriorarea functiilor cognitive.

Anual, la nivel mondial sunt diagnosticate cu scleroza multipla aproximativ 2.500.000 de persoane, dintre care 400.000 de europeni si peste 10.000 de romani, iar boala afecteaza, in majoritatea cazurilor, persoanele adulte tinere, in special femei. In Europa, scleroza multipla este asociata cu costuri economice si sociale intre 8,8 si 12,5 miliarde de euro anual.

Scleroza multipla, in functie de gravitate, are trei forme de manifestare:

  • Sleroza multipla recurent remisiva;
  • Scleroza multipla secundar progresiva;
  • -Scleroza multipla primar progresiva.

Scleroza multipla recurent remisiva se caracterizeaza prin episoade repetate de inflamatie (pusee) urmate de perioade de remisiune a bolii. 85% dintre pacienti prezinta forma recurent remisiva dar in 10 ani, in cazul a 50% dintre ei boala se va agrava catre forma secundar progresiva.

Specialistii afirma ca tratamentele disponibile in Romania in acest moment controleaza doar anumite manifestari ale formei recurent remisiva, chiar daca la nivel european numarul acestor tratamente este mai mare cu o acoperire mai larga pentru aceasta forma de boala. Pentru celelelalte forme de manifestare ale afectiunii nu sunt terapii autorizate momentan nici in Romania, nici in Europa. O paleta mai larga de medicamente disponibile ar ajuta la un mai bun control al bolii in faza recurent remisiva, evitand astfel evolutia boli catre formele mai grave, respectiv secundar si primar progresiva.

De Ziua Mondiala a Sclerozei Multiple, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune impreuna cu Asociatia de Scleroza Multipla Bucuresti, Asociatia invingatorii Sclerozei Mutiple si Asociatia de Scleroza Multipla din Romania si-au unit fortele pentru a organiza mai multe evenimente in sprijinul pacientilor diagnosticati cu scleroza multipla: exercitii de kinetoterapie, flash mob, conferinta cu pacientii.

Specialistii sunt de parere ca, pentru cControlul sclerozei multiple, este necesara o abordare multidisciplara si un program national care sa includa pe langa activitati practice precum kinetoterapia si nevoile psiho-sociale ale pacientilor si ale familiilor lor, nu doar terapie medicamentoasa!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare