Boli

#radiografii dentare #tumoare creier #tumori benigne

Radiografiile dentare dubleaza riscul de tumoare pe creier

Radiografiile dentare se pot face responsabile de dublarea riscului de tumoare pe creier. Acesta este rezultatul unui studiu publicat astazi de oamenii de stiinta si de medicii de la Yale, Harvard si alte institutii prestigioase.

Chiar daca suna infricosator, rezultatele sunt cat se poate de reale si bazate pe studii indelungate.

Acesta este un avertisment serios dat de cei care au participat la aceasta cercetare.
 

Date concrete despre studiu


Oamenii de stiinta au facut studiul pe un esantion de 1433 de persoane cu tumora pe creier si 1350 de persoane care nu au aceasta problema medicala. S-a dovedit ca majoritatea celor din primul grup au facut o radiografie dentara cel putin o data in viata, in timp ce persoanele din al doilea grup nu au fost supuse niciodata unei astfel de investigatii medicale.

Specialistii le sugereaza oamenilor sa nu aiba reactii categorice impotriva radiografiilor dentare, ci sa fie mai precauti pe viitor si sa nu se supuna unui astfel de test decat in cazul in care este cu adevarat necesar.

Asadar, acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa mergi la dentist sau sa schimbi medicul stomatolog atunci cand acesta iti sugereaza sa faci o radiografie. Este pur si simplu suficient sa ii spui medicului ca nu vrei sa optezi pentru radiografie dentara decat daca nu exista o alta optiune inainte de acest pas.

Medicii care au participat la acest test au declarat ca oamenii trebuie sa ia in considerare faptul ca sunt inconjurati de lucruri care le pot mari riscul de tumori. Printre acestea se numara aerul poluat, folosirea telefonului mobil, expunerea la pesticide etc.
 

Tumora nu este maligna si nu se extinde


Tumorile provocate de radiografiile dentare sunt de obicei meningioame, adica tumori benigne si nu se raspandesc la nivelul creierului, decat in situatia in care se continua si cu alte radiografii. Cei mai multi pacienti care au meningioame traiesc adesea multi ani cu ajutorul tratamentului, iar de multe ori se intampla ca in cazul acestora cauza decesului sa fie alta.

Acest lucru insa nu inseamna ca un pacient trebuie sa fie supus unei radiografii fara ca mai inainte sa se faca un control clinic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului