Boli

#operatie creier #tumoare cerebrala #neurochirurgie #premiera medicala romania

Premiera medicala! O romanca, operata pe creier in timp ce desena

Neurochirurgii de la Spitalul Colentina au realizat o operatie in premiera pentru tara noastra: au operat pe creier o pacienta in timp ce aceasta era treaza!

Pacienta, diagnosticata o tumora cerebrala, a vorbit, a ras si a desenat in timpul operatiei cu medicii in timpul operatiei!

Tumora, de 5 centimetri in diametru, era localizata in zona care se ocupa de miscarea partii stangi a corpului. De asemenea, femeia risca sa nu-si mai recunoasca jumatate din corp. Pentru a fi siguri ca nu ating acea parte, medicii au rugat-o sa traseze linii pe o coala.
Initial, pacienta a fost anesteziata complet iar dupa 30 de minute, atunci cand medicii au ajuns la tumora, a fost trezita.

„Este cea mai spectaculoasa tehnica anestezica, pacienta primeste initial anestezie generala intravenoasa totala, este setata neuromonitorizarea si neuronavigatia, apoi incepe interventia chirurgicala. Cand se ajunge la formatiunea tumorala, adica dupa 20-30 minute, pacienta este trezita. Pe parcursul interventiei neurochirurgicale, care a durat patru ore, pacienta in varsta de 48 ani a fost perfect treaza, foarte cooperanta si a efectuat diferite teste de evaluare a functiilor motorii si senzitive, in vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel incat aceasta nu va ramane cu deficite” , a precizat dr. Lelia Iliescu, intr-un comunicat, citat de news.ro.

Pacienta ar mai fi trait doar cinci ani daca nu ar fi fost operata.

Operatia a fost gratuita. Pana acum, pacientii diagnosticati cu acest tip de cancer puteau fi operati doar in sistemul privat sau in strainatate. Costurile ajungeau insa si la 50.0-0 de euro.

Sursa foto: howyourbrainworks.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare